La relació entre Espriu i Rosselló-Pòrcel va néixer durant la joventut, i transcorregué per l'admiració mútua, la complicitat intel·lectual i l'afecte, fins a les divergències personals i ideològiques en el context de la República, la guerra i la postguerra. | D.B.

TW
0

La veu de l'escriptor gironí Salvador Espriu recitant Cementiri de Sinera, fitxes manuscrites amb anotacions personals, els autògrafs i les primeres edicions de les seva obra narrativa, poètica, teatral i crítica són alguns exemples del material que recull el Corpus Literari Digital sobre el patrimoni literari d’Espriu, l'escriptor que comparteix enguany la rememoració del centenari del seu naixement amb el mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel, o l'eivissenc Marià Villangómez.

Aquest projecte, ideat i dirigit per Joan Ramon Veny i Jordi Malé, de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans i la Institució de les Lletres Catalanes. 

Avui dilluns, 14 d’octubre, es presenta a la Sala Prat de la Riba de la seu l’IEC, a Barcelona, i és un dels actes centrals de la celebració de l’Any Espriu. L’acte serà presidit pel conseller de Cultura del Principat, Ferran Mascarell, i pel president de l’IEC, Joandomènec Ros, i hi participaran Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i Joan Ramon Veny, director de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida.

Patrimoni cultural
El Corpus Literari Digital és un projecte que vol recuperar, preservar, estudiar i difondre el patrimoni literari català contemporani —entès com el gruix de docu­ments (escrits, gràfics, sonors i audiovisuals) que testimonien l’existència dels monuments literaris—.

Pel que fa al patrimoni literari de Salvador Espriu, s’han recuperat enregistraments amb la veu de l’escriptor dipositats a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, que formaven part de l’Archive of Hispanic Literature on Tape. S’han recuperat també totes les primeres edicions de les obres d’Espriu i la major part de les edicions publicades sota la seva supervisió. A més, s’ha recuperat el fons documental del doctor Joan Colomines, destacat ac­tivista cultural de la postguerra, que incloïa enregistraments amb la veu d’Espriu, i altres escriptors, i també manuscrits, i s’han localitzat documents provinents de la censura franquista conservats a l’Arxiu General de l’Administració d’Alcalá de Henares.

La digitalització de tots aquests materials permet aplegar i centralitzar gran part del patrimoni lite­rari de Salvador Espriu, una tasca que també s’està fent, amb els de Carles Riba, Clementina Arderiu, J. V. Foix, Màrius Torres, Gabriel Ferrater i Narcís Oller, entre molts altres.