Alguns integrants de la plataforma cívica que torna a fer funcionar l'Espai Mallorca a Barcelona. | C. Domenec.

TW
7

L'entitat cultural Espai Mallorca obre les portes en un nou local del barri del Raval de Barcelona, amb la gestió de Crits i Renou, una associació sense ànim de lucre creada per a recuperar l'espai de difusió de la cultura illenca al Principat.

L'Espai Mallorca va tancar el passat novembre després de mesos de dubtes sobre el seu finançament, després que el Govern Balear decidís desvincular-se de l'organització i no atorgar més subvencions.

Segons informà el sotspresident de Crits i Renou, Antoni Ferrari, en roda de premsa, l'associació es va formar quan es va veure que l'existència de l'Espai Mallorca començava a perillar, i una vegada aquest va tancar, es van començar a fer gestions per a començar-lo de bell nou.

L'associació Crits i Renou gestionarà l'espai sobre la base dels 15.000 euros de subvenció atorgats per l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub), les quotes dels socis, i els guanys d'espais propis com ara el bar, la llibreria i els tallers.

Una decisió ideològica
Ferrari ha recordat com l'aturada dels fons públics va tenir lloc després que el Partit Popular guanyés les eleccions de 2011 a les Illes Balears, i opina que aquesta va ser una decisió més política que econòmica.

El programador cultural, Jaume Reus, ha assegurat que a partir d'aquest fet l'Ajuntament de Barcelona els ha donat el seu suport, i els ha cedit un local en règim de lloguer al Raval.

També ha comentat que el fet de trobar-se a un dels barris amb més moviment cultural de tota Europa és un privilegi, i que intentaran establir una xarxa de contactes amb les associacions del barri.

Reus ha afegit que s'intentarà ampliar aquesta xarxa a altres ciutats europees per a, així, poder ajudar els artistes a trobar espais més enllà de les fronteres pròpies.

Espai Mallorca ha signat també un conveni amb el Grup Balear d'Ornitologia (GOB), i s'ha compromès a ser la seva base a Catalunya.

En aquest sentit, es comercialitzaran unes postals de la Serra de Tramuntana per a ajudar el GOB a la restauració de La Trapa, la finca afectada pel gran incendi d'aquest estiu.

Programació
Pel que fa als esdeveniments que es podran posar en marxa, Reus ha comentat que a diferència de l'antic Espai Mallorca, ara no es donarà tant d'espai a la literatura, sinó que s'intentarà diversificar els formats artístics, encara que hla llibreria continuarà essent un puntal del centre.

La inauguració serà aquest divendres horabaixa, amb l'exposició fotogràfica 'Entusiasme (en+theos)', de Gabriel Lacomba sobre la Serra de Tramuntana -que es podrà visitar fins al 30 de novembre-; el concert del grup 'Aurenja Juice Funk Collective'; l'espectacle de circ contemporani 'Esquerdes' d'Hotel Locandi, i l'obra de dansa contemporània 'Saïdia', de Maria Magdalena Garzón.

Rosselló-Pòrcel
La primera meitat de la programació trimestral es basarà en el centenari del poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel, i l'espai posarà en relleu el seu vessant més polític i social a través d'un projecte artístic multidisciplinari que compta amb la col·laboració d'algunes veus poètiques balears i principatines.

L'altra meitat orbitarà al voltant de Juníper Serra, coincidint amb el tricentenari del seu naixement. El religiós fundador de la ciutat californiana de San Francisco serà un dels grans referents, i l'espai programarà documentals i conferències sobre la colonització i descolonització.

L'espai, que vol oferir sis exposicions bimensuals cada any, proposarà també tallers per a tots els públics, concerts, obres de teatre, recitals, i fins i tot cates gastronòmiques.