TW
8

"Molts músics han deixat la seva família per venir aquí a formar part d'aquesta Orquestra. Som un model d'integració social i lingüístic", assegurà ahir el compositor i director menorquí, Biel Barceló, durant el concert protesta per la continuïtat per l'Orquestra Simfònica de Balears 'Ciutat de Palma', celebrat al passeig del Born de Palma. I afegí que "no és cap luxe, sinó una necessitat per projectar-se al segle XXI. No som més elitistes que qualsevol altra orquestra del món". I recordà que en múltiples ocasions han actuat de forma desinteressada i renunciant a dietes per intentar estabilitzar la situació econòmica de l'Orquestra.

Bareló va ser l'encarregat de parlar en nom de tots els membres de l'Orquestra i fer patent el malestar que arrosseguen des de fa un any i mig. "Durant tot aquest temps només rebem missatges negatius de la nostra continuïtat", explicà i és que "les oïdes dels nostres governants han tornat sordes a la música. Volen reduir l'Orquestra a una simple comparsa".

Segons el músic, vint-i-quatre anys de trajectòria professional i 1.500 concerts avalen la seva professionalitat "cap als qui no ho són" (en referència al Govern Bauzá). Segons l'Orquestra, "des de la seva fundació, aquesta ha estat i continua essent incòmode per molts", si bé seria una eina "ideal per atreure turisme de qualitat". Barceló també criticà que actualment s'ha fet del tot impossible poder parlar amb els màxims responsables de l'Orquestra.

El concert, que clamà contra els impagaments, la falta d'un pla de viabilitat, així com per la inexistència d'un calendari per a la pròxima temporada i per la supressió del Festival de Bellver d'aquest juliol, serví també perquè els músics donessin a conèixer que "hem rebut desqualificacions i amenaces verbals per part d'alguns cercles". "Acostumats a imposar per decret, han vist com un escàndol la nostra vaga", explicà Barceló. I criticà que "hem exportat els millors músics a orquestres de tot el món i és que Balears no només sap exportar esportistes d'elit".

Excel·lència musical contra una política de retallades
Tres hores d'excel·lència musical demostraren que la bona música i la professionalitat estan per sobre de qualsevol tisorada. L'humorista 'El Casta' fou l'encarregat de presentar un concert que comptà amb els directors d'orquestra Luis Cobos, Francisco Valero-Terribas, Felipepan> Aguirre i Josep Vicent, que hi participaren desinteressadament. Al costat dels diferents directors també actuaren el trompetista Luis González i els cantants Jaume Anglada, Pilar Jurado, Miguel Sola i Maria del Mar Bonet.

Cobos assegurà que "això que està passant aquí es donarà a conèixer a tot el món" i afegí que "la música no és dels governants, sinó del poble. Hi ha línies que no es poden travessar". I a continuació animà als assistents a cridar en castellà, català i anglès ben fort, "tot som música".

Per la seva banda, Maria del Mar Bonet adreçà a l'Orquestra unes paraules de suport de Marina Rossell, "que la vostra música mai deixi de sonar". I afegí, ja en nom propi, que "sabent que estic amb ells és com cantar enmig dels núvols. Perdre la Simfònica significaria una involució gran i irreparable. És el mateix PP que està atemptant contra la nostra llengua".

Josep Vicent, des de fa un parell de mesos, nou director de l'Orquestra donà les gràcies a les prop de 4.000 persones que assistiren al concert, segons la policia local. Molt emocionat digué que "és una enorme alegria que esteu aquí amb nosaltres i per això tocarem l'Himne de l'alegria". L'emotiu punt i final anà a càrrec de Bonet i de Cobos que interpretaren, conjuntament amb la Simfònica, La Balanguera.