Àngel Terron agafà el relleu de Jaume Mateu i recordà la vinculació de la seva poesia amb la filosofia. Per Terron, l'obra del palmesà era més propera a escriptors europeus "com Bertolt Brecht o Gunter Grass" que no dels poetes que l'envoltaven.
"El seu treball literari està carregat de complexitat i erudició", digué Terron. "La figura de Bartomeu Fiol honoraria qualsevol literatura, perquè la seva obra és superba", assegurà. El poeta destacà el fet que fos el departament de Filosofia el que iniciàs els tràmits perquè Bartomeu Fiol fos declarat Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears, un reconeixement per al qual quedava només una passa quan va morir. "He d'agrair a la rectora Casas que li atorgàs la Medalla d'Or". Terron, que inicià la lectura amb un poema de Capells de ferro a Son Cabaspre, també incidí en "l'absoluta independència poètica de Fiol" i en la seva predisposició a "donar consells".
Per part seva, Jaume Munar incidí en "l'honestedat intel·lectual" de Fiol. "Fugí de tota mena de capelletes. Pensava que la poesia no tenia res a veure amb cap acte social i, de fet, no anava a cap per iniciativa pròpia".
Munar recordà també la seva faceta de columnista a dBalears, on "no escrivia de res que no li agradàs". "La seva poesia tenia moltes tallades i poc brou", sentencià. Abans d'encetar la lectura del poema 34 de Calaloscans, Munar recordà que Bartomeu Fiol considerava que "era el seu pitjor llibre, encara que acceptava que a la gent li agradàs".
Josep Lluís Aguiló va lamentar que "l'oblit és molt ràpid en aquesta terra, com ja passà abans amb Blai Bonet i Miquel Àngel Riera". "L'enyoram tots", va afirmar abans de llegir un poema sobre Llorenç Villalonga, de qui apreciava la literatura, malgrat no tenir la mateixa opinió sobre la seva persona.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.