Barceló es llicencià a la universitat Complutense de Madrid l’any 1955. A continuació, amplià els estudis a la Sorbona amb l’ajuda d’una beca del Col·legi d’Espanya a París. Obtingué el 1968 el grau de doctor amb la tesi titulada Evolución reciente y estructura actual de la población en las Islas Baleares, presentada a la Universitat de Barcelona i dirigida per Joan Vilà Valentí. Des de llavors, es dedicà a la docència, primer a la delegació de la Universitat de Barcelona a Palma, on va ser catedràtic.
Posteriorment, col·laborà en la creació de la UIB, de la qual va ser vicerector i degà de la Facultat de Filosofia i Lletres. Fou Bartomeu Barceló qui creà el Departament de Geografia de la UIB i en va ser el primer director.
Dirigí un total de 13 tesis doctorals entre els anys 1975 i 1991, entre les quals es trobaren les de Lleonard Muntaner, Onofre Rullan i Camilo José Cela Conde. També fou candidat a rector de la Universitat en les eleccions de 1982, quan va sortir elegit per al càrrec Nadal Batle.
A més de ser membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans (de la Secció de Filosofia i Ciències Saocials), Bartomeu Barceló fou una de les 31 persones que varen participar el 31 de desembre de 1952 en la fundació de l’Obra Cultural Balear, on formà part de la junta directiva fins a l’any 1968. També va col·laborar en la redacció del Pla d’urbanisme de Balears i en la revisió del Pla d’Ordenació Urbana de Palma, redactat per Manuel Ribas Piera l’any 1973. Fundà i dirigí la revista Trabajos de geografía i col·laborà en la Gran Enciclopèdia de Mallorca i en la Història de Mallorca, de Josep Mascaró Pasarius.
11 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Com amic,sempre el recordare.Va ser una gran persona.Sovint em comvidava a sopar.Sempre m'enrecordare de la seva forma de ser,pacífica y tranquil i amic dels seus amics. Desde un poble de Barcelona.Descansi en pau!!!
Gràcies Bartomeu per la nostra amistat, pel temps i els moments dedicats. Descansi en pau.
Descansi en pau. El condol per família I coneguts, però també per a tota la catalanitat. Glòria als que dediquen la vida a fer possible un futur millor per a tot el poble.
Veig que en el CV no esmentau que va ser professor a Sant Francesc, perquè a Montision l'havien fotut al carrer per "comunista". Això devia ser l'any 1961-1964, Un excel·lent professor i animador. Record el debat que va obrir a classe arran de l'assassinat de Kennedy. Quantes de preguntes per fer-nos pensar!!!
Va ésser un excel-lent professor de Geografia quan jo estudiava el batxiller.Em sap molt greu.Descansi amb Pau!.
Som pedagog, però vaig tenir la sort de fer Filosofia i Lletres i tenir de professor en Tomeu Barceló, sens dubte un dels millors professors que he tengut. Va ensenyar-me a investigar, fent molta feina de recerca empírica i d'anàlisi de les dades. Volia fitxar-me per Geografia, però m'apassiona l'educació i vaig optar per Pedagogia, tot i que des de la llicenciatura treball preferentment en el camp de l'Educació Comparada, de la que alguns autors en diuen Geografia de l'Educació. Gràcies per "Les Illes Balears", pel mestratge acadèmic, per cridar-me a ensenyar a la universitat i, sobre tot, per l'amistat!
Agraïment i autoestima. Jo també vaig tenir el privilegi de conèixer en Tomeu Barceló. A propòsit, estàs cert que el llibre Illes Balears, publicat per Editorial Tàber, era obra d'en Bartomeu Barceló? Te'n podries encertir i respondre? Gràcies
Em sent profundament privilegiat per haver estat alumne de Bartomeu, perquè ens contaminàs amb la seva visió universal i a la vegada tan arrelada i la seva estima per la Geografia. Per haver escoltat entaulat a la seva generosa taula mil i una anècdotes i "boutades", per compartir la seva nisonostàlgia... Per conèixer de primera mà les anècdotes de l'edició dels Desbarats de Villalonga, o d'Els Mallorquins de Melià. Tantes i tantes coses... Ens deixa un gran Geògraf i un gran patriota, viurà al nostre record i en el testimoni de la nostra pràctica geogràfica i cívica.
1973, a uns anys no gens fàcils per a la nostra cultura, mitjançant l'escoltisme va arribar a les meves mans el seu llibre "Les Illes Balears", Barcelona : Tàber, 1968. Me va obrir els ulls en quant al coneixement que m'havien manllevat a l'escola sobre la nostra geografia, llegua, història, costums, Agraïment a Bartomeu Barceló.
En Bartomeu Barceló va ser un dels 31 socis fundadors de l'Obra Cultural Balear.