Moment de l’acte d’obertura de l’any passat, en què participà el conseller insular Joan Rotger. | Carles Domènec - Arxiu.

TW
1

La Universitat Catalana d'Estiu (UCE) no resta indemne a les retallades econòmiques en matèria d'educació i cultura. Igual que la majoria d'universitats del territori, la trobada a Prada de Conflent (Catalunya Nord) també se'n veurà afectada. Tant és així que l'equip rectoral ha decidit eliminar el programa de la Universitat Jove, una activitat acadèmica coordinada per la Universitat de les Illes Balears i dirigida a joves d'entre 15 i 17 anys.

Aquesta decisió afecta directament la participació insular, ja que precisament l'Arxipèlag era el territori que aportava més membres en aquest encontre formatiu, que rebia també el suport de monitors de l'Obra Cultural Balear (OCB). "Les circumstàncies són les que són i ens hem vist obligats a prendre aquesta decisió", argumentava el secretari i gerent de la Universitat, Joan Maluquer. És més, el gerent reconeix que fins al darrer moment "no sabíem ni tan sols si podríem fer la UCE ni de quants de dies seria". Altres programes, com el dels espectacles lúdics als vespres, se n'han vist perjudicats.

La durada del programa és una altra de les grans novetats, atès que enguany la UCE tindrà un dia menys de cursos. Començarà el 16 d'agost i posarà punt final el 23. "Hem hagut d'anar improvisant a mesura que manteníem el projecte", afegí Maluquer. Tot i això, reconeix que amb l'eliminació de la UCE Jove la participació balear es veurà reduïda. El grup de gairebé 80 persones que l'any passat es congregà a la vila nord-catalana serà enguany de només una vintena. "El fet que no hi hagi Universitat Jove canvia les coses, igual que les dificultats econòmiques actuals arran de la crisi", explicava el professor de la UIB Gabriel Bibiloni, nou vicerector territorial per part de les Balears.

La decisió del departament de Cultura del Consell de Mallorca de retirar les ajudes a la Universitat, a més de la retallada de la UIB, ha agreujat la viabilitat econòmica d'una trobada que es realitza a Prada d'ençà de 1968.

Malgrat aquesta decisió de les administracions, Bibiloni indica que la UCE manté les ajudes als participants insulars, a qui se'ls sufragarà el bitllet d'avió fins a Barcelona i el bus cap a Prada. "Un avantatge que tenen els participants de Balears". Així mateix, e nou vicerector remarca que, tot i les retallades, el programa acadèmic de la Universitat no se n'ha vist afectat, com tampoc l'assistència de professors i ponents insulars a la trobada.

Així les coses, una dotzena de persones de l'Arxipèlag participaran en les diferents conferències, tallers, cursos i actuacions que es realitzaran durant la setmana. Entre aquests, hi figuren el professor de la UIB Joan Alegret, el sociolingüista Bernat Joan, l'historiador Antoni Riera Melis, l'expert en cinema i membre de l'Obra Social Sa Nostra Jaume Vidal, la presidenta del Fòrum Musicae, Magda González, i el cap del Servei de Protecció d'Espècies del Govern balear, Joan Mayol, entre d'altres.

Entre el programa d'activitats, hi destaca el reconeixement que la Universitat Catalana d'Estiu realitzarà a l'Obra Cultural Balear i al físic i investigador menorquí Josep Miquel Vidal. Ambdós seran guardonats amb el premi Canigó el proper dia 20. L'equip rectoral també entragarà la mateixa distinció a l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall el dia de la cloenda. L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans tampoc no fallarà a la cita, amb el mestre Salvador Brotons al capdavant.