TW
6

Centenars de persones sortiren anit al carrer a favor de l'activitat cultural a l'Illa. Pintors, actors, músics, cantaires i ciutadans anònims agafaren una espelma de casa convocats sota el lema "No apagueu el llum de l'art". Aquest emblema es veié durant tota la cadena humana, que s'inicià davant el Parlament amb la lectura del manifest unitari i que, al tancament d'aquesta edició, encara no havia arribat al Conservatori.

"Amb aquesta iniciativa ciutadana, totes les arts surten juntes per ser una sola veu", apuntava l'instigador de la mobilització, el músic Miquel Àngel Aguiló, perquè, com resa el manifest, "l'art i el coneixement s'han de mantenir lliures, no poden aparèixer i desaparèixer al caprici d'unes legislatures".

L'actor Joan Bibiloni i l'escriptor Biel Mesquida llegiren durant dues hores el manifest davant les portes del Parlament. Al costat els acompanyava la ballarina i professora del Conservatori Mabel Ribas, i un poc més avall del carrer del Conqueridor, alumnes de l'escola de música Mètode Irineu Segarra, i més enllà, ciutadans anònims amb un llibre a la mà i músics de la Simfònica. Ahir vespre tot s'hi valia. Cadascú a la seva manera: pintant, fent espectacles de dansa, com les alumnes del Conservatori al passeig del Born o els de l'ESADIB davant el teatre Principal, i just devora hi havia alguns dels músics de Whisky Facille. L'acte, però, no era una manifestació, pretenia ser un recorregut -en alguns indrets amb clarianes- que es podia resseguir a través de les llums de les espelmes que ciutadans i artistes havien posat enmig dels carrers o a les voravies. Entre els assistents, no hi faltaren cares conegudes com la del dibuixant Pere Joan, l'escriptor Pere Morey, el director de l'Associació dels cineastes, Nofre Moyà; el professor de la UIB Damià Pons, el promotor cultural Toni Torrens i Felip Munar, enmig de la Rambla fent sonar la ximbomba. A més, hi era la coral d'Esporles, que entretenia els vianants al principi de la Rambla.

Ara bé, el passeig del Born fou l'espai més concorregut, sobretot per la quantitat de turistes que, curiosos, contemplaven la mobilització. Així mateix, al passeig del Born hi havia expressions artístiques ben diverses, fins i tot alguna performança formada per la llibretera Glòria Fortesa-Rey amb el polifacètic Rafa Pizarro, ben vestits amb un davantal amb senyera inclosa. A la plaça d'Espanya, la cadena estava mig desfeta, tothom s'organitzava amb grupets segons les activitats. Els més concorreguts foren el col·lectiu Crida i els membres de Danza Palma i Danza Mayurqa, acompanyats de la música de Kebabs. Al tancament d'aquesta edició, els artistes i ciutadans encara omplien els carrers, que anaven també per Blanquerna, i s'esperava que arribassin fins al Cine Ciutat per acabar davant el Conservatori.