Cerdà, Mascarell,Villatoro, Esteve i Baldoví, ahir capvespre en roda de premsa després de la reunió del patronat. | CEsteve

TW
1

El patronat de la Fundació Ramon Llull sentencià ahir de mort el premi Ramon Llull, fins ara el guardó literari en català més ben dotat i que entregava juntament amb l'editorial Planeta. A partir d'ara, es convertirà en tres premis diferents i amb una dotació total de 12.000 euros. El director de l'Institut, Vicenç Villatoro, ja va anunciar el mes de desembre passat que, vista la conjuntura econòmica, retallarien la dotació i que, a més, el guardó prendria un nou caire i que "partiria de zero".

Ahir ho varen corroborar tots els representants de la Fundació, reunits al capvespre a Andorra. "El premi Ramon Llull entès com fins ara no responia a la filosofia de projecció exterior que promou l'Institut", apuntava la directora general de Cultura del Govern balear, Isabel Cerdà, l'única representant illenca que va assistir a la reunió.

Així doncs, a partir d'ara desapareix el guardó literari dotat amb 90.000 euros i es converteix en tres premis diferents, segons explicà Cerdà. D'una banda hi haurà un premi a la traducció literària, és a dir, una obra escrita originàriament en català que s'hagi traduït a qualsevol altra llengua i que hagi suposat un element clau per a la projecció literària. Aquest tindrà una recompensa de 4.000 euros.

El segon guardó serà el premi Internacional Ramon Llull, destinat a reconèixer la trajectòria d'una persona o institució en la difusió exterior de la cultura catalana. Fins ara, el convocaven l'IRL i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. A partir de l'edició del 2012, la Fundació Ramon Llull substituirà l'IRL. La dotació serà de 8.000 euros.

En darrer terme, la Fundació també reconeixerà una figura o entitat fora dels territoris de parla catalana que s'hagi marcat per fer qualque actuació o actuacions rellevants en favor de la projecció exterior de la nostra llengua i cultura. Ara bé, aquest guardó tindrà només el reconeixement d'honorífic. Tots tres s'entregaran a finals d'any i la seu sempre serà a Andorra, afegí la directora general de Cultura.

D'altra banda, el patronat féu un repàs de l'activitat que realitzarà el Llull durant aquest segon semestre, durant el qual tindrà gran rellevància la presència de l'arquitectura catalanobalear a la Biennal de Venècia.