Valent ha explicat en roda de premsa que ha hagut de treballar dur per aconseguir recollir 18 esdeveniments artístics en dos mesos que aconseguissin donar forma a un festival cultural de qualitat, però que malgrat que la situació econòmica és difícil i que resulta necessari inventar-se moltes coses, "tot s'ha fet des de l'amistat" i, per això, tots els artistes participants han acollit la idea amb gran alegria i optimisme.
Entre aquests 18 esdeveniments artístics hi trobam 10 concerts de música clàssica, entre els quals s'inclouen les estrenes mundials de la 'Foster's Symphony', de Joan Valent, i les ' Bodi Parts' de Michael Nyman.
A més, enguay per primera vegada s'inclourà dins el marc del festival una exposició d'escultura a càrrec de l'artista Joan Cortés i un curs internacional de novel·la negra titulat 'Des d'Agatha Cristie fins als nostres dies', amb la participació d'escriptors com Eduardo Mendoza, Malcolm Otero Barral, Màxim Prada, Andreu Jaume, Lorenzo Silva, Miguel Aguilar, Enrique Vila-Matas, José Carlos Llop, Petros Márkaris, Eduardo Lago, Emiliano Monge, Daniel Pennac, Giancarlo de Cataldo, Patrícia Escalona i Donna Leon.
L'escriptor Eduardo Mendoza i la seva dona, l'actriu Rosa Novell, han manifestat la seva voluntat de fer una lectura conjunta d'algunes obres de l'autor -malgrat que encara no s'han decidit per cap títol en concret- amb l'objectiu d'ensenyar la gent el que saben fer i de contribuir que la cultura no desaparegui, sinó que cada vegada més gent s'interessi per ella.
El festival recollirà també una sèrie d'encontres de la música en el cinema, amb projeccions a l'aire lliure de pel·lícules la banda sonora de les quals ha creat el director Joan Valent, entre les destaca l'estrena de 'Carta a Eva', escrita i dirigida per Agustí Villaronga.
Un festival que s'expandeix
La tinent de batle i regidora de cultura de l'Ajuntament de Pollença, Malena Estrany, ha expressat que és una sort fer que creixi el festival en temps tan difícils, aconseguint que passi a tenir 10 concerts -respecte dels 7 de l'edició anterior- i donant-li una major dimensió gràcies a l'ampliació dels llocs on es durà a terme l'esdeveniment, amb concerts fins i tot al carrer "perquè qualsevol ciutadà pugui gaudir de la música".
Estrany ha comentat que resulta evident que actualment existeixen molts festivals i que se'n troben "per tot arreu", però que la gran virtut que té el de Pollença és que està obert, a més de la música clàssica, a d'altres disciplines artístiques com són les arts plàstiques, la literatura o el cinema.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Hola Maria. Pot ser ver el que dius: el senyor Valent només cobrarà al festival de música de Pollença per dirigir-lo i per preparar-ne la programació. Per res més. Ara bé, el senyor Valent és un Creador Artístic que segur que registra les seves obres a la Societat General d'Autors, tal com fem altres creadors com jo mateix. Cada vegada que es representa una obra registrada en algun punt del món el seu autor cobra diners per ser-ne el pare, cosa que a mi em sembla lícita i necessària. Lo que me pareix criticable és que de cop trobem en José Mota al festival que ha acollit al Quartet Arditi, a Mischa Maisky, i a tants altres intèrprets que són referents arreu del món. L'única explicació que li trobo a tant Joan Valent en la programació és aquest cobrament de drets d'autor que he explicat més amunt. Espero que el festival vagi molt bé i que sigui un èxit. El senyor Valent, però, m'ha decebut.
Joan Valent no cobrarà més que pel treball de director. Precisament s'ha programat a ell mateix per tal d'abaratir els costos del festival. I si que contracti els seus amics significa tenir a Mallorca Michael Nyman, tant de bo que ho torni a fer l'any que ve
Antoni, estic d'acord amb tu. Sembla que el senyor Valent ha fet això tan típic d'aprofitar posicions de poder per a beneficiar-se'n personalment. El primer any que s'encarrega de la programació del festival hi estrena una obra seva i projecta tres pel·lícules en les que ell ha participat posant-hi la música. Això vol dir cobrar per la feina de programador i cobrar per la feina de programat. Vergonyós.
Que es contracti a un director artístic perquè només es programi a si mateix i als seus amics, sense cap tipus de lògica de programació al darrera més enllà de seguir prenent el pèl i els diners a tots els mallorquins, és una autèntica vergonya. Aquí valen més els noms que els continguts. Ben en sintonia amb tot el que s'està fent amb aquestes illes: enfonsar-les en el provincianisme més ridícul possible, venent-lo com si fos renovació. Aquest festival havia donat difusió al nom de Pollença arreu del món: durant molt de temps (tot i que no des de les últimes edicions) va ser una referència internacional i l'ocasió més esperada de l'any pels melòmans de tota l'illa. Ara només és un exemple més de la curtor a què hem arribat a aquestes illes, de la que en som també capdavanters. No hi anirem.