TW
9

El Comitè d'Empresa de l'Orquestra Simfònica de les Balears ha presentat aquest dimecres un vídeo on diversos artistes han recolzat l'entitat que corre "seriós perill de desaparèixer" a causa dels retalls que vol efectuar el Govern, segons ha afirmat el secretari i portaveu del propi comitè Sebastià Pou.

"L'Orquestra Simfònica de les Balears complirà el setembre 23 anys i mai no ha passat moments tan difícils, ni ha estat tan en perill com ara", ha assegurat Pou.

A més, ha explicat que el Govern Balear ha proposat un retall d'un 10 per cent mentre que el Consell "l'ha augmentat fins un 37 per cent" i l'Ajuntament de Palma "l'ha pujat fins un 32 per cent".

Segons ha explicat Pou, malgrat ser "conscients" de la situació econòmica de les Balears i, per tant, "conseqüents" amb la mateixa, accepten un retall "però que no superi un 10 per cent", ja que, segons ha afirmat, és el màxim que se'ls pot retallar per mantenir "la viabilitat correcta de l'Orquestra". Una viabilitat que ha considerat que, malgrat el retall, haurien de fer "molts esforços".

"El retall que proposen quedaria amb un total de 3.895.000 euros, el que suposa un 35 per cent de retall pressupostari des de l'any 2009", ha dit. Una xifra que ha qualificat de "molt gran".

Així mateix, Pou ha admès que una vegada presentat un pressupost tan baix "no hi ha possibilitats de negociar" ja que seria "inviable" fins i tot per poder pagar les nòmines als 80 treballadors -71 d'ells músics. "No hi hauria per pagar les 80 nòmines", ha afegit.

D'altra banda, Pou ha destacat que ha mantingut diferents reunions amb els representants del Consell, l'Ajuntament de Palma i el Govern i que el que més recolz ha donat ha estat la institució dirigida per Rafel Bosch, que "ha acceptat la reducció d'un 10 per cent", i ha ofert "tot el suport" que necessiten.

Així mateix, ha esmentat que la reunió mantinguda amb el regidor de Cultura i Esports de l'Ajuntament de Palma, Fernando Gilet, no va ser "tan bé" ja que es van trobar "una persona que no va estar tan oberta al diàleg i que va mantenir una posició molt sòlida al·legant que no tenia diners", les mateixes explicacions que els va donar el vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Joan Rotger.

Reunió amb el batle de Palma

A més, ha explicat que han sol·licitat una reunió amb el batle de Palma, Mateu Isern, però que no han obtingut una resposta i han considerat que seria "interessant" que es posàs en contacte amb ells per poder "dialogar sobre la situació actual".

Així mateix, davant de les possibles aportacions econòmiques a les associacions de Caballistas privades, malgrat que de moment no hi ha cap aportació monetària ja que consten com col·laboradors, Pou ha manifestat el seu malestar i ha assegurat que "el fet que s'aportin diners públics a empreses privades havent-hi unes manques en cultura tan bàsiques com les que estam sofrint ens sembla molt malament". "Està clar que aquests diners es podrien reinvertir clarament en l'Orquestra Simfònica", ha afegit.

Així, ha assegurat que una comunitat autònoma amb la "tradició i oferta cultural" que té les Balears, "no pot prescindir d'una Orquestra Simfònica".

D'altra banda, el representant de l'Associació de Músics Professionals d'Orquestres Simfòniques, Gerard Beltrán, ha llegit un manifest en el qual ha mostrat la "preocupació" de l'esmentada associació per les mesures que s'estan duent a terme, ja que "atempten contra un dels grans referents de la cultura balear".

Així mateix, ha lamentat que "no es busquin altres alternatives" per recolzar aquest "emblema" i ha reclamat que els polítics "prenguin consciència" que "hi ha valors molt més importants" que "conrear els merament materials".

"Demanam que sigui possible i es formalitzi un diàleg de construcció i de futur, que es tingui en compte que la cultura és un dret i no un privilegi", ha finalitzat.