Els arqueòlegs iniciaran els treballs d’excavació quan davalli el nivell de l’aigua del Gorg Blau. | unknown

TW
8

El Gorg Blau ha amagat durant segles un secret davall l'aigua. Es tracta d'un poblat fet servir pels mallorquins musulmans com a refugi durant la conquesta de l'Illa, tal vegada el més important que s'hagi trobat mai. Aquest tipus de nuclis se situaren en llocs de difícil accés de les muntanyes de Mallorca, i ja es coneixien a altres indrets.

La davallada del nivell de l'embassament de l'estiu passat en possibilità la troballa, que fou anunciada el novembre passat en la darrera edició de les Jornades d'Estudis Locals de Sóller. La següent passa ha estat l'autorització de la Comissió de Patrimoni del Consell per dur a terme el projecte d'excavació presentat pels arqueòlegs Jaume Deyà i Pablo Galera. "Es tracta d'un jaciment únic a les Illes, ja que s'han trobat intactes el poblat, la mesquita i la necròpoli", explicà Deyà.

Si alguna cosa bona dugué la sequera estival de l'any passat, fou una gran baixada de l'aigua, la qual cosa permeté a Deyà i Galera descobrir una gran quantitat de restes, erosionades per l'aigua i que incloïen des d'evidències del calcolític fins a troballes de l'època romana i posteriors. I, per descomptat, aflorà el gran poblat musulmà. "Aquest jaciment es pot dividir en tres àmbits funcionals, només molt parcialment coneguts als anys 70, però que ara revelen tota la seva dimensió: una zona d'hàbitat, un espai cultural (la mesquita) i una zona funerària (la necròpoli)", explica Deyà. Tot i constatar que "40 anys de pujades i davallades del nivell poden haver fet desaparèixer per sempre gran quantitat de restes, allò que hem trobat supera una superfície de 50 o 60 mil metres quadrats, amb peces de ceràmica almohade", afegeix l'arqueòleg.

En la primera part del jaciment es troba una concentració d'habitacions alineades en una estructura de carrers. A altres punts hi ha recintes amb restes de teula, que podrien correspondre a l'alqueria primigènia, al voltant de la qual s'instal·laren els habitatges. En un comellar hi ha una alineació de carrers i habitacions de gran mida amb murs de vint-i-cinc metres de llarg construïts amb grans blocs. Tant els murs com la disposició fan pensar en algun edifici que destacaria de la resta, una mesquita, un fet per ara confirmat només per la troballa de restes de ceràmica ritual. Aquesta ceràmica és similar a la que es descobrí anys enrere, que ja indicava una zona religiosa i cultural.

No s'ha d'oblidar la necròpoli musulmana (màqbara), situada en una zona on l'aigua i el pendent han deixat al descobert individus enterrats i afectats per l'erosió. Fins ara, els arqueòlegs han comptat un total de deu cossos, tots aparentment enterrats en fosses simples orientades cap a l'est. Quan el nivell de l'aigua del Gorg Blau ho permetin, els arqueòlegs iniciaran els treballs d'excavació del jaciment aprovats per Patrimoni.