Miquel Lladó morí el passat onze de febrer. | T. AYUGA

TW
5

El Consell de Govern decidí ahir concedir la Medalla d'Or de la Comunitat a títol pòstum a Miquel Lladó Oliver.Es tracta de la més alta distinció que atorga el Govern i que obeeix a la voluntat de retre homenatge als ciutadans il·lustres de les Illes i de reconèixer públicament els seus mèrits, els valors que els han caracteritzat i l'actitud de servei a la nostra terra des dels llocs més diversos. Es pretén, així mateix, valorar la contribució, conscient o inconscient, que han fet en el procés de redreçament cultural, social o polític de les nostres illes.

Miquel Lladó va morir l'11 de febrer del 2012. Empresari, fou el creador de l'empresa Comercial Lladó. Fundador de la patronal CAEB, ocupà càrrecs d'especial rellevància en el panorama econòmic balear. Entre d'altres, presidí la patronal de comerciants Afedeco i la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, Eivissa i Formentera des de 1998 fins al 2007. Des del 2007 era Defensor de la Ciutadania de l'Ajuntament de Palma.

El Consell de Govern, a més, decidí concedir els premis de Ramon Llull a deu persones o entitats. Aquesta distinció té com a finalitat honorar les persones o entitats jurídiques que han destacat en els serveis prestats a les Illes Balears en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d'investigació, d'ensenyament i lingüístic.

Acte institucional

L'entrega de la Medalla i els premis Ramon Llull es durà a terme a l'acte institucional commemoratiu del Dia de les Illes Balears, que tindrà lloc a la Llonja de Palma el proper dimecres dia 29 de febrer a les 20.00 hores. L'esdeveniment inclourà l'actuació de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, que serà dirigida per Salvador Brotons.

Llista de premis Ramón Llull

1. Mariano Sacristán García (a títol pòstum). Empresari. Va fer una gran aportació en l'àmbit de la innovació i les tecnologies aplicades en el sector turístic. Llicenciat en Exactes, fou creador i president fins que morí del clúster Turistec.

2. Cossiers de Montuïri. Grup dansaire. Els Cossiers de Montuïri no estan documentats fins al 1821, encara que se sospita que són molt més antics. Neixen amb la festa del Corpus Christi, però ara són habituals a les festes del poble.

3. Valentí Puig Mas. Escriptor. Per la trajectòria professional com a escriptor i articulista de premsa, tant en llengua catalana com castellana. Ha escrit columnes d'anàlisi política i crítica. Així mateix, ha fet poesia, narrativa breu, novel·la i dietaris.

4. Joan Guaita Esteva. Galerista. Per l'aposta per la qualitat en el camp de l'art contemporani, bé com a comissari o acollint exposicions d'enorme importància. D'origen gabellí, va inaugurar la seva galeria l'any 1988.

5. Víctor Guerrero Ayuso. Historiador. Per la seva tasca en el coneixement, la difusió i la protecció del patrimoni arqueològic de les Illes. Llicenciat en Història i doctorat en Prehistòria i Història Antiga, actualment és professor a la UIB.

6. Extinció d'Incendis i Salvament (SEIS) d'Eivissa. Pels serveis prestats a l'illa d'Eivissa des de 1980, especialment per la feina duita a terme l'any 2011 en els incendis forestals de Morna i Cala Llonga.

7. Fed. de Colles de Ball i Cultura d'Eivissa i Formentera. Grup folklòric. Per la tasca de suport, difusió i millor coneixement del folklore i les tradicions illenques tant a l'Estat com a l'estranger, tot procurant la promoció de la puresa del folklore.

8. Vicente Macián Cólera (a títol pòstum). Capellà. Per la seva tasca pastoral a Menorca. També conegut com el Pater, va combinar la tasca sacerdotal amb la docència com a professor de llatí i grec a l'institut Joan Ramis i Ramis.

9. Sergi Llull Melià. Esportista. Per la trajectòria com a jugador de bàsquet tant a escala estatal com internacional. Va debutar a l'ACB amb el Manresa la temporada 2005-2006. Actualment, milita en el primer equip del Reial Madrid.

10. Aires Formenterencs. Formació musical. Per la trajectòria decidida en la recuperació del llegat musical i poètic illenc, especialment a Formentera. Es va iniciar el 1989, ara fa 25 anys, i la seva música és netament mediterrània.