La Comissió estarà formada per un equip tècnic i un ple presidit per Baíllo del qual formaran part representants polítics del Consell i dels ajuntaments de l'illa, un membre de l'Universitat de les Illes Balears (UIB) i responsables de l'Associació Hotelera de Menorca (ASHOME), el GOB, PIME, el Col·legi d'Arquitectes i l'Església Catòlica, entre altres entitats.
"L'objectiu és que tota la societat menorquina s'impliqui en aquest projecte", ha subratllat Baíllo, que ha recalcat que la declaració de Menorca com a Patrimoni de la Humanitat permetrà "mostrar al món els tresors de la cultura talaiòtica" i suposarà "una gran publicitat per a l'illa". "Serà una oportunitat per unir cultura, patrimoni i turisme, a més de millorar l'economia de Menorca," ha afegit.
Per la seva part, l'equip tècnic serà integrat per tres arqueòlegs de l'Insitut Menorquí d'Estudis (IME) que s'encarregaran d'elaborar un dossier que inclourà informes sobre l'estat de conservació dels jaciments, planimetries, documentació gràfica i informació sobre els costums dels pobles talaiòtics.
Aquest document serà posteriorment analitzat pel ple de la Comissió Assessora, que determinarà quins són els jaciments més representatius de l'illa que hauran de formar part de l'informe final que es presentarà al Govern, des d'on es traslladarà al Ministeri de Cultura que, posteriorment, ho farà arribar al Centre de Patrimoni Mundial. Baíllo ha confiat que la candidatura es pugui presentar davant de l'UNESCO el 2014.
El dossier final inclourà també audiovisuals i fotografies que seran sufragats amb els 10.000 euros pressupostats pel Consell per a aquest objectiu i amb finançament privat, que Baíllo espera obtenir.
La consellera ha recordat que el Consell de Menorca va aprovar per unanimitat el 14 d'93ril de 2010 iniciar els tràmits per sol·licitar a l'UNESCO la declaració dels béns arqueològics de la prehistòria de Menorca com a Patrimoni de la Humanitat. "L'anterior equip de govern pressuposat 18.000 euros per iniciar el procés però aquesta quantitat mai no va arribar a utilitzar-se, ha indicat. Tanmateix, Baíllo ha ressaltat que la seva intenció "no és jutjar el passat sinó mirar cap al futur".
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Si les Illes Balears fossin un país normal, cuidaríem, investigaríem i promocionaríem de valent aquest patrimoni del qual tan poc en sabem. ILLES BALEARS, UN PAÍS TALAIÒTIC