Monsó, que va inscriure la seva obra al concurs amb el títol 'Serem breus' i el pseudònim Alicia Nes, ha explicat que l'instantani i la immediatesa que ho impregna tot s'han arribat a convertir en «un dels problemes més grans», perquè dificulten l'adaptació a l'entorn.
L'autora ha assenyalat aquest dijous que la seva obra invita a reflexionar sobre la «dictadura del temps» i la capacitat d'anàlisi que s'ha perdut en aquest procés, mitjançant la vida d'una psicòloga que, tot i aparentar un triomf vital, en realitat està submergida en una certa tragèdia.
La protagonista, que l'escriptora ha reconegut que té tints autobiogràfics, lluita contra la contradicció que suposa viure sota el lema 'com més aviat millor' i una vocació paral·lela de dona contemplativa, el que la condueix a patir un cert trastorn.
'La dona veloç' retrata també una família que no parla el mateix llenguatge, amb una relació entre un pare i la seva filla, oriünda d'una casa de províncies en la qual hi han viscut tres generacions, i a la qual la dona no acudeix gairebé mai malgrat representar «l'única arrel» que té.
En el relat, el pare -cirurgià vascular- se sent frustrat per no haver aconseguit arribar als nivells de sensibilitat que li permetin escoltar música com li agradaria, i culmina amb un final «imprevist» que gairebé ni la mateixa narradora podia imaginar.
90.000 euros
El màxim guardó de les lletres catalanes, que atorga la Fundació Ramon Llull juntament amb l'Editorial Planeta, està dotat amb 90.000 euros de premi i ha estat escollit entre 58 obres originals.
El jurat, en aquesta ocasió compost per Sam Abrams, Laura Borràs, Leonello Brandolini, Teresa Colom, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales, ha explicat que ha valorat especialment la construcció d'uns «personatges fascinants» que adquireixen gruix a mesura que avança l'obra, a més d'aplaudir la importÃñncia que cobra en la novel·la la percepció del temps, una temàtica actual sobre la qual no s'ha escrit molt, ha assenyalat.
L'autora ha reconegut que l'obra és una de les seves novel·les més ambicioses, construïda a base d'esforçar-se per no retallar el que anava escrivint, i ha reivindicat la lectura com un dels millors antídots per enfrontar-se a la societat de la immediatesa.
La ironia, els salts entre la primera i la tercera persona i un rerefons d'angoixa acaben de conformar una novel·la que parteix de l'afirmació de la protagonista «Sóc ràpida. No ho puc evitar».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.