Un moment de l'assemblea al Teatre del Mar, convocada per la Xarxa de Teatres Alternatius. | Joan Torres

TW
8

"Estam convençuts que qui administra allò públic és també responsable de vetlar pel dret dels ciutadans d'accedir a la cultura. Creim que la cultura és un indicador de qualitat de vida, de cohesió social, de llibertat de pensament i expressió. La cultura és, a més, un dels sectors que més riquesa crea i n'alimenta d'altres com el turisme, l'hostaleria, la construcció, l'educació...". Amb aquesta premissa, tretze teatres de tretze ciutats d'arreu de l'Estat convocaren ahir una assemblea participativa per a tots els sectors culturals a fi de debatre quin és l'estat de salut de la cultura i quines poden ser les seves vies de futur. Tots han estat convocats per la coordinadora de la Xarxa de Teatres Alternatius, de la qual, a Mallorca, en formen part el teatre Sans i el del Mar.

Aquest darrer acollí ahir capvespre una assemblea amb prop d'una trentena d'assistents, principalment de l'àmbit de les arts escèniques. El debat s'inicià sobre la necessitat d'acostar la societat a la cultura o com aquesta es pot aproximar, en moments de crisi, al gruix poblacional. "Que es retalli la sanitat fa moure la societat; en canvi, la cultura pesa poc", recordava Pepa Ramon, qui, malgrat els moments difícils que pateixen les arts escèniques a Mallorca, mostrà coratge: "El nostre pes radica en la nostra existència; sigui com sigui, hem de continuar fent feina, perquè sóm importantíssims: si no tinguéssim accés a la cultura, seríem molt pobres".

La responsabilitat política de garantir l'accés a la cultura fou un altre tema tractat, i la possibilitat que el Govern de Madrid suprimeixi el Ministeri de Cultura i les ajudes de tot tipus. "Els agents culturals són un poc incòmodes i aquest és el nostre valor", apuntà Jordi Banal, d'Iguana Teatre. "La política del PP té una tradició de valorar unes coses i deixar-ne d'altres, i sempre opten per retallar Cultura", apuntà Marga López, qui mostrà preocupació per "la imatge que té la societat dels artistes en general, d'aprofitats. Hem d'intentar modificar-la, perquè es penalitza que la teva feina t'agradi". Les conclusions de l'assemblea de Palma, amb les dotze restants que es realitzaren simultàniament a Barcelona, Bilbao, Càceres, Còrdova, Jaén, Madrid, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, València, Vigo i Saragossa, faran part d'un document que la coordinadora de la Xarxa presentarà. Perquè, com diu el text base, "cal una nova manera de relacionar-nos com a agents de la cultura".

Dansa i teatre a l'espai del Molinar

Continua la programació prevista de la Xarxa de Teatres Alternatius, on està inclòs el Teatre del Mar. Per al cap de setmana que ve, l'espai de la barriada del Molinar presentarà Memo, un espectacle de teatre dansa compost per tres performances, deu magnetòfons, un vídeo VHS, una sandvitxera elèctrica i desenes de globus inflables. Serà a partir del 18 de novembre fins diumenge, dia 20.

La tercera representació del cicle de teatres alternatius arribarà de la mà de la companyia Provisional Danza, amb Alejandro Morata i Carmen Werner com a ballarins. Sota el títol de Ni ogros ni princesas, aquest espectacle planteja un joc de valors basat en la solitud de l'ésser, en el qual el plantejament coreogràfic juga un paper d'oposició: un grup enfront d'un home, la humanitat enfront de l'ésser humà. Serà de dia 25 al 27 de novembre.