"Estam convençuts que qui administra allò públic és també responsable de vetlar pel dret dels ciutadans d'accedir a la cultura. Creim que la cultura és un indicador de qualitat de vida, de cohesió social, de llibertat de pensament i expressió. La cultura és, a més, un dels sectors que més riquesa crea i n'alimenta d'altres com el turisme, l'hostaleria, la construcció, l'educació...". Amb aquesta premissa, tretze teatres de tretze ciutats d'arreu de l'Estat convocaren ahir una assemblea participativa per a tots els sectors culturals a fi de debatre quin és l'estat de salut de la cultura i quines poden ser les seves vies de futur. Tots han estat convocats per la coordinadora de la Xarxa de Teatres Alternatius, de la qual, a Mallorca, en formen part el teatre Sans i el del Mar.
Aquest darrer acollí ahir capvespre una assemblea amb prop d'una trentena d'assistents, principalment de l'àmbit de les arts escèniques. El debat s'inicià sobre la necessitat d'acostar la societat a la cultura o com aquesta es pot aproximar, en moments de crisi, al gruix poblacional. "Que es retalli la sanitat fa moure la societat; en canvi, la cultura pesa poc", recordava Pepa Ramon, qui, malgrat els moments difícils que pateixen les arts escèniques a Mallorca, mostrà coratge: "El nostre pes radica en la nostra existència; sigui com sigui, hem de continuar fent feina, perquè sóm importantíssims: si no tinguéssim accés a la cultura, seríem molt pobres".
La responsabilitat política de garantir l'accés a la cultura fou un altre tema tractat, i la possibilitat que el Govern de Madrid suprimeixi el Ministeri de Cultura i les ajudes de tot tipus. "Els agents culturals són un poc incòmodes i aquest és el nostre valor", apuntà Jordi Banal, d'Iguana Teatre. "La política del PP té una tradició de valorar unes coses i deixar-ne d'altres, i sempre opten per retallar Cultura", apuntà Marga López, qui mostrà preocupació per "la imatge que té la societat dels artistes en general, d'aprofitats. Hem d'intentar modificar-la, perquè es penalitza que la teva feina t'agradi". Les conclusions de l'assemblea de Palma, amb les dotze restants que es realitzaren simultàniament a Barcelona, Bilbao, Càceres, Còrdova, Jaén, Madrid, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, València, Vigo i Saragossa, faran part d'un document que la coordinadora de la Xarxa presentarà. Perquè, com diu el text base, "cal una nova manera de relacionar-nos com a agents de la cultura".
Dansa i teatre a l'espai del Molinar
Continua la programació prevista de la Xarxa de Teatres Alternatius, on està inclòs el Teatre del Mar. Per al cap de setmana que ve, l'espai de la barriada del Molinar presentarà Memo, un espectacle de teatre dansa compost per tres performances, deu magnetòfons, un vídeo VHS, una sandvitxera elèctrica i desenes de globus inflables. Serà a partir del 18 de novembre fins diumenge, dia 20.
La tercera representació del cicle de teatres alternatius arribarà de la mà de la companyia Provisional Danza, amb Alejandro Morata i Carmen Werner com a ballarins. Sota el títol de Ni ogros ni princesas, aquest espectacle planteja un joc de valors basat en la solitud de l'ésser, en el qual el plantejament coreogràfic juga un paper d'oposició: un grup enfront d'un home, la humanitat enfront de l'ésser humà. Serà de dia 25 al 27 de novembre.
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Algú s'ha enterat que era una trobada estatal per debatre un tema concret? Segurament els provincians no.
Propòs, ara que s'han suprimit les ajudes a les companyies i artistes del teatre, que se suprimeixi ja tot el dispendi dels teatres públics i municipals, fires i demés despesa pública que pagam tots els ciutadans. Els teatres privats, o tancats, ja està bé de pagar tot això. i si aquestes fires tenen tant d'èxit que se mantenguin elles. Però els polítics volen mantenir les estructures públiques que donen de menjar elks seus.
L'amo i senyor del nou Auditori de Manacor mostra una vegada més la seua crispació i el seu odi cap a qualsevol iniciativa per salvar la cultura. No es pot dir que la Fira no reb subvenció, no es pot dir si vols passar per una persona amb dos dits de seny i sobretot si vols passar per una sincera.
No, per favor, gent així no la necessitam... som molt més respectusoso amb sa feina des nostros comanys que aquesta gent de per aquí!
Com voleu que tengui futur cap assemblea si es primers que us tirau pedres al cap sou voltros mateixos? Ja està bé de parlar malament de gent que fa anys que fa feina i sense cap engany ni mentida, i amb els papers ben clars... Ja està bé de parlar malament d'Iguana, arribau a ser cansats! Si hi tens res en contra, Preguntador (més aviat Difamador) per què no ho dius clar i dónes la cara? Per què no ho denuncies amb nom i llinatges i t'amagues darrera diferents noms? Per què em sembla que això és una enveja que et corca per dins i no et deixa dormir? No tens altra feina que dir mentides i inventar-te xafardejos? Si és aquesta sa cultura que defenses, basada en sa covardia, tirar sa pedra i amagar sa mà, inventar-te coverbos, seria molt millor que et deicassis a una altra cosa... D'enterramorts crec que t'aniria de preles!
Perdona, eminència Antibeneitarros, volia dir, ja que tú probablement quan escrius no t'equivoques mai, que 'la Fira de Teatre de Manacor quasi no rep subvencions' i així s'ha escampat pels diaris...L'insult no rebat els meus arguments que són ben certs. I pel que dius de 'l'interés social' és més que discutible perquè just tots aquests defensen els seus interessos i això no té res a veure amb la cultura en benefici del Poble que tant s'invoca. És el mateix argument dels empresaris quan, segons pregonen, tota la seva activitat és 'per a defensar els llocs de feina,,,' Quina ingenuitat!
Com podeu veure a l'escrit anterior, del senyor Preguntador, hi ha gent que s'estima més vilipendiar qualsevol iniciativa cultural que defensi l'interés social enlloc d'analitzar-la, pensar i ajudar. Qui mou la cultura, l'agricultura, l'hosteleria, els serveis... són les empreses, no fa falta ser un geni per saber això. I si tot es solucionàs fent pagar l'entrada al polític com tu dius, fet que estaria molt bé, llavors no hi hauria crisi. Ara, per dir la pardalada que la Fira de Teatre no reb subvencions, que jo consider que n'ha de rebre perquè sinó com es poden paguar totes les gran companyies catalanes i el macroAuditori nou, per dir això val més que vagis al Twist a fer un mojito.
La supervivència de la 'cultura' o dels seus interesos? És que la paraula 'cultura' es enganadora. Cal mantenir la cultura no empreses que viuen de les subvencions i que no tenen un control rigorós de resultats. S'ha d'acabar precisament amb el voler viure, i guanyar,amb els doblers de tots. Convendria avaluar tots els iguanes, esadibs, ib3, llibres impresos just per a cobrar la subvenció i tant i tant...I tot això no té res a veure amb la cultura, paraula tan enganadora... I, el més important, si els polítics que haurien de controlar tot això, i no ho fan com cal, pagassin dels seus canviaria molt l'assumpte. Aquests dies hem assistit a la Fira de Teatre de Manacor, sense subvenció, i hem pogut gaudir del que, en quasi totes les representacions, podem dir que és teatre amb majúscules. Lamentablement no entrarien en aquesta consideració iguanes i companyia, tan subvencionada, i amb tan pocs espectadors, si descontau els 200 convidats del dia de l'estrena...