Tota la façana de murada de la zona per on s'entra al recinte ha estat restaurada sota el control dels tècnics de Consell de Mallorca. | G.Vicens

TW
0

Un cop finalitzada la restauració de part del mur perimetral, la murada i les dues torres del castell de Santueri a Felanitx, el Consell de Mallorca, per boca de la directora insular de Cultura i Patrimoni, Margalida Duran, ha assenyalat que la institució ha decidit "no continuar-ne l'expedient d'expropiació", iniciat fa uns mesos, i advocar així per "una fórmula de col·laboració amb la propietat, sempre amb la tutela dels tècnics i responsables de Patrimoni del Consell".

Duran deixà entreveure ahir que els titulars obriran aviat el recinte a les visites i podrien fer pagar entrada per invertir-ho, després, en la restauració de la resta de la fortalesa. "Ara, ens han de presentar un projecte de recorregut o itinerari històric i paisatgístic que ha de rebre el vistiplau dels nostres especialistes. Llavors, els amos tenen intenció de permetre-hi les visites per obtenir fons amb vista al manteniment", declarà Duran.

Cal pensar que aquests dies s'han retirat els bastiments col·locats a la façana principal i ha quedat al descobert el resultat de la restauració. La part del mur que es trobava en més mal estat s'ha reblit de material per consolidar-ne així l'estructura i evitar que es continuï esfondrant. S'ha procedit de manera idèntica a la torre Cavallera, la més malmesa i un dels costats de la qual també es desfeia a trossos. S'hi han col·locat de bell nou les peces de marès que n'havien caigut. La directora insular manifestà, a més, que conversen amb la propietat per arribar a un acord que permeti reformar l'antic aljub del castell, en el qual es conserven grafits dels vaixells de l'època en què va ser conquerida Mallorca.

El milió d'euros

L'expropiació s'havia de dur a terme amb un milió d'euros provinent dels fons estatuaris de l'Executiu central. Duran manifestà que "els doblers ja els té el Govern i s'han de destinar a Turisme i Patrimoni. En total són 8 milions d'euros, però a nosaltres, al Consell, no ens han arribat". Gabriel Cerdà, antic responsable de l'àrea durant el mandat passat, manifestà que aquesta xifra correspon a "700.000 € per expropiar-lo i la resta eren per a la restauració. El conveni entre els executius autonòmic i insular està signat i els diners han d'arribar".