Imatge de Manuel Sanchis Guarner.

TW
0

Setze foren els anys que Manuel Sanchis Guarner (València, 1911- 1981) va residir a Mallorca (de 1943 a 1959), un temps que forçosament deixà una forta empremta a l'Illa. Per això, resulta d'allò més coherent l'homenatge que la Universitat de les Illes Balears enceta avui per tal de commemorar el centenari del seu naixement, en forma d'un cicle de conferències titulat 100 anys de Manuel Sanchis Guarner. L'intel·lectual valencià és una figura cabdal de la cultura catalana. Historiador, filòleg, dinamitzador cultural, professor, folklorista... la seva aportació abarcà diferents aspectes i horitzons, sense límits imposats.

"Manuel Sanchis Guarner fou una figura de primera línia per a la cultura catalana", explicà el professor del Departament de Filologia Catalana de la UIB i coordinador del cicle, Jaume Corbera. Durant la seva estada a l'Illa, el filòleg valencià col·laborà amb Francesc de Borja Moll en la redacció del Diccionari Català-Valencià-Balear (abans participà en les enquestes catalanes per a l'Atlas Lingüístico de la Península Ibérica, també amb Borja Moll). Precisament d'aquesta relació amb el seu pare parlarà Francesc Moll en la seva conferència.

"Tenia la formació idònia per a un filòleg, ja que s'havia format com a historiador i s'havia especialitzat com a lingüista", continua Corbera, que farà avui el parlament inaugural, una presentació general de la figura de Sanchis Guarner i de la seva relació amb Mallorca. "A l'Illa impulsà la cultura, va fer d'ànima quan tot era mort i no hi havia gaires ganes de fer res. Li va tocar viure una època molt difícil i gràcies a ell es varen aconseguir coses que, sense ell, no s'haurien fetes", afegeix el professor de la UIB.

Per la seva part, el catedràtic de l'IES Puçol de València, Santiago Cortés, que oferirà un itinerari vital i intel·lectual de Manuel Sanchis Guarner, destaca que "no era un home de mirada fixa, sinó que li agradava abastar molts horitzons". "La vida de Sanchis estigué presidida per ideals de cultura, civisme i reivindicació", continua. "El propòsit de la meua intervenció, ara que s'han escolat cent anys des que nasqué i trenta des que ens deixà, i que el seu record s'ha esvaït de la memòria de les darreres generacions, és fer un recorregut per la seua biografia vital i intel·lectual (dir-vos qui fou, què va fer i per què va ser perseguit), a fi de ressituar-lo com un dels referents intel·lectuals més valuosos i permanents de la nostra cultura", explica Cortés.

Juntament amb Jaume Corbera i Santiago Cortés, els altres ponents que integren el cicle són el periodista Alfons Llorenç; la catedràtica de l'IES Torredembarra, Isabel Vidal, i el director de l'Editorial Moll, Francesc Moll. Aquesta activitat no només està destinada als alumnes de la UIB, sinó també a totes les persones interessades per la cultura i la història lingüística catalanes. Com a complement al programa, i si no hi ha cap impediment de darrera hora, en la sessió de dia 8 de novembre hi participarà el fill de Manuel Sanchis Guarner, Manuel Sanchis Cabanilles.