Els col·lectius mantenen que continuaran les activitats, amb ajudes o sense. Il·lustració: M.Martinez.

TW
0

Una quinzena d'associacions i col·lectius que treballen a favor de la cultura i la llengua es reuniren dimarts a Can Alcover per juntar esforços amb vista a la tisorada que el Consell ha aplicat en les subvencions nonominatives de cultura i política lingüística. Són algunes de les 22 entitats afectades per la modificació de crèdit en el pressupost del 2011 i de les quals quinze han vist reduïda a zero una ajuda que, en teoria, havia estat concedida amb antelació per l'anterior equip de govern insular.

Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural Balear (OCB), una de les entitats més afectades per la tisorada del departament de Joan Rotger, assegura que a hores d'ara cap entitat no ha rebut una notificació oficial del Consell en què se'ls comuniqui la retirada de les subvencions. "No podem iniciar cap tràmit o reclamació, si no en tenim una notificació oficial", assegurava ahir, mentre recorda que l'anunci de la tisorada fou amb "nocturnitat i traïdoria", ja que se n'assabentaren a través dels mitjans de comunicació. "Ningú no ens n'informà prèviament", recorda.

Ara, les entitats afectades s'han donat un termini de quinze dies a l'espera que els arribi una resolució, perquè, "una vegada rebuda, esgotarem totes les vies contra l'acord de ple". Mateu recorda que "l'activitat d'aquestes entitats que treballen a favor de la llengua catalana i la cultura ha estat executada", però confia que aquesta decisió no minvarà la seva determinació. "Som entitats sense afany de lucre, moltes de les quals són liderades per persones joves que ara han vist la seva ajuda suprimida", sobretot tenint en compte que "nosaltres el que feim és suplir la feina que hauria de fer l'Administració. Si el Consell ha de treballar a favor de la llengua pròpia, perquè així ho diu l'Estatut, i no ho fa, nosaltres ho duim a terme; feim el que ells no poden fer", remarca.

A aquestes entitats no els ha passat per alt el fet que la Fira de Teatre de Manacor, que en un principi veié reduïda a zero la subvenció de 42.500 euros, ja hagi signat un conveni amb amb el vicepresident del Consell, Joan Rotger, perquè pugui mantenir l'activitat. "Entenem que la Fira de Teatre de Manacor és un gran aparador i no s'ha de suspendre, però ens demanam per què ha trobat nou finançament tan ràpidament. Per què el batle també és del PP?", es demana el president de l'Obra Culural. "Això demostra el tarannà que té el Consell, perquè hem de recordar que bona part de les entitats que ha deixat a zero són les que treballam en pro de la llengua", explica.

Així mateix, el president de Premsa Forana, Gabriel Mercè, que tampoc no rebrà cap euro dels 65.000 en teoria atorgats, creu que la decisió del Consell de pagar el deute del teatre Principal de Palma a costa de les ajudes nominatives a Cultura ha estat una decisió encertada. A més, tal com fa Jaume Mateu, lamenta que ningú no els ho comunicàs abans, per la qual cosa ho considera "un menyspreu encara més gran". "Per ventura, si ens ho haguessin explicat, segur que ho hauríem entès, però no tenen la valentia de dir-nos-ho", assenyala. "Ens ha deixat amb el cul a l'aire, sobretot quan no t'ho comuniquen i tens la sensació que els fas nosa", recalca Mateu, en recordar que precisament els mesos de setembre i octubre era quan havien de presentar les factures al Consell. "Ara, què feim?".De moment, les entitats reunides aquesta setmana s'han donat un marge de quinze dies i, si no reben cap comunicació, iniciaran una determinació legal.

Sense perdre la il·lusió
Tot i això, aquests col·lectius que han vist reduït el suport institucinal no llancen la tovallola. "Cap de les entitats que ens reunírem dimarts no fa comptes frenar l'activitat, ans el contrari, ara és més necessària que mai", sentencia Mateu. També des de Joves de Mallorca per la Llengua, creuen que la seva activitat és "necessària". "Continuarem fent feina, amb més energia que mai i també amb molta imaginació", apunta la portaveu, Carme Sànchez. Així mateix, recorda que "aquesta situació no s'havia donat mai", però confia a mantenir la tasca de l'entitat, "malgrat que no ens donin res".

El Consell de Mallorca aprovà en el ple del 8 de setembre passat reduir o suspendre un seguit d'ajudes de Cultura, Política Lingüística, Patrimoni i Igualtat -per valor d'1,2 milions d'euros- per tal de fer front al pagament del deute que la Fundació del Teatre Principal té amb la UTE Dragados i Melchor Mascaró. Les reaccions no s'han fet esperar.