Ni les crisis ni les retallades han fet estamenejar el Teatre del Mar, que, després d'un llarg estiu de descans, tornarà a aixecar el teló amb la tradicional programació de tardor. Serà a partir de l'octubre quan les butaques de l'espai escènic trauran la pols per ofertar un trimestre de programació. En total, s'hi han previst sis obres de temàtiques i estils ben diferents. Entre aquestes, tres espectacles provinents de la Xarxa de Teatres Alternatius, de la qual tant el Teatre del Mar com el Teatre Sanç en fan part.
Així doncs, aquesta tardor 2011, marcada per les tisorades culturals, no ha deixat una gran petjada al teatre de la barriada del Molinar, que fins al mes de desembre oferirà una programació més o menys semblant a la de la passada edició. L'humor serà l'encarregat d'obrir l'escena amb la companyia de Toni Albà. Sota el títol Histèria sagrada, el conegut actor català i Fermí Fernandes duen fins a Palma la història del robatori del Nen Jesús de Trona. Tots dos intentaran 'convèncer' -o satiritzar- el públic sobre els defectes i les mancances que han duit la societat a allunyar-se d'uns valors morals i espirituals. Mossèn Dalmau, doncs, "representarà una revisió de la història de l'arribada del Messies" assitit, això sí, per un professor de ciències naturals en procés de rehabilitació espiritual. La companyia avisa que aquesta no és un nova versió revisada d'El Messies II, encara que no s'hi poden descartar noves crítiques i febres socials i polítiques, típiques també de la companyia d'Albà. La Histèria sagrada quedarà en cartellera del 6 al 16 d'octubre.
Reflexions personals
Ja dins el mes de novembre, Deu Cèntims i Discussions Productives presentaran Allò que els nostres néts haurien de saber de nosaltres. Serà entre el 3 i el 5 de novembre. Aquest és un projecte que neix de la unió de Frederic Bibiloni, Pedro Orell, Xisca Puigserver, Irene Soler i Lluís Valenciano arran de la seva coincidència a l'Esadib. "Amb la filosofia i l'obra de la companyia El pont flotant de referència, començàrem a donar forma teatral als nostres sentiments, els nostres desitjos i somnis, les nostres pors i il·lusions", expliquen. D'aquí en sorgeix aquest projecte escènic de petit format i creació pròpia, que té com a objectiu el fet de "riure's de nosaltres mateixos". Una reflexió, doncs, que posarà el contrapunt a la primera obra de la temporada.
La seguiran les tres propostes arribades de la de la Xarxa de Teatres Alternatius. La primera serà la companyia Carme Teatre amb Skytrain (de l'11 al 13 de novembre), un espectacle que, a través del text, audiovisuals i el moviment parla de les relacions de le persones i de la nostra societat. La dansa serà la següent proposta escènica del novembre. A càrrec de l'Agrupación Sr. Serrano i sota títol de Memo, la companyia explora els mecaismes de construcció de la memòria a través d'una posada en escena que pretén donar suport a la dansa, la creació sonora i el vídeo en directe (del 18 al 20 de novembre).
La tercera i darrera proposta d'enguany provinent de la Xarxa també serà de dansa. Provinents de Madrid, mostraran la versió en duet de Ni ogros ni princesas -en tenen una versió més extensa, amb 13 ballarins-. Aquesta és la darrera coproducció de la Fundación Carmen Werner per a la Dansa Contemporània, Provisional Danza, Danza Joven de Sinaloa, Iberescena, el Ministeri de Cultura-Indústries Culturals i l'ISIC de Sinaloa.
La darrera proposta del teatre del Molinar per a la temporada de tardor vindrà de la mà d'Iguana Teatre i Produccions del Mar sota el títol d'El sopar. Després de l'experiència del taller-laboratori L'actor en desequilibri, Sergi Baos, Lluqui Herrero, Agnès Llobet i Carles Molinet, sota la direcció de Joan Carles Bellviure, aprofundeixen de nou en el procés d'improvisació, però ara amb la premissa d'introduir el públic com a part activa de la proposta escènica.
Proposta participativa
Precisament seran els espectadors, segons apunten des de la companyia, els que escolliran el paper que jugarà cada personatge, fent així que cada nit la representació sigui diferent, tal com va succeir l'any passat i que tant d'èxit va tenir. "Els personatges, el text i les situacions es crearan per primera vegada durant cada actuació, sense una dramatúrgia que existeixi a priori", asseguren. Les representacions d'aquest projecte, que encara estan embastant, començaran el 22 de desembre i s'allargaran fins el dissabte de cap d'any. Precisament el 31 de desembre, el Teatre del Mar apostarà per un cap d'any teatral, com fan molts altres espais escènics d'arreu de l'Estat, i, després de la representació, organitzarà un sopar especial -i teatral, segons afegeixen- amb l'equip artístic i tècnic d'El sopar. Serà, doncs, el punt final d'una programació completa.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Bona notícia.