Cases talaiòtiques, santuaris, talaiots, carrers, pous, pedrissos, restes humanes i d'animals, estris de la llar, vasos, àmfores, monedes i un llarg etcètera formen ni més ni menys que 1.600 anys d'història, que va des dels mateixos talaiòtics fins a una comunitat mil·lenària com són els romans. Tot això ho tenim i ho podem visitar al centre de Mallorca, a Son Forners de Montuïri. Amb uns resultats excel·lents, ha finalitzat una de les campanyes més ambicioses dels darrers anys per la seva magnitud. Han estat 400 metres quadrats d'excavació i els resultats han suposat la troballa d'un nou santuari ubicat sobre una antiga casa talaiòtica, en la qual han aparegut restes humanes; una important xarxa de carrers que han deixat a la vista la importància de la trama urbanística, i la utilització d'aquesta per arreplegar l'aigua de la pluja, per exemple. A més, ha possibilitat conèixer una vuitena casa talaiòtica, o fins i tot aquestes cinc setmanes d'excavacions han servit per treure a la llum cinc vegades més de material del que és tenia fins ara.
Suport
Aquests trets fan que Son Forners "estigui a punt per convertir-se en un gran museu a l'aire lliure". Així ho assenyala la directora del Museu Arqueològic de Son Forners, Cristina Rihuete, qui afegeix que, "gràcies a l'ajuda de 50.000 euros del departament de Presidència del Govern, s'ha pogut dur a terme aquesta campanya". I diu que "l'Executiu va entendre que aquest era i és un nou model turístic que es pot visitar tot l'any. Cal aprofitar la singularitat d'aquests edificis monumentals". A poc a poc, el conjunt agafa cos, "tenim una unitat", assenyala Rihuete".
I és que les excavacions deixen en l'aire una comunitat talaiòtica més important del que es pensava. De fet, "urbanísticament no hi ha comparació amb la resta de l'Illa. En els dos santuaris, s'hi articula la vida del poblat entorn del segle I i II abans de la nostra era". En definitiva, conclou Rihuete: "Anam cap al parc arqueològic que ens marca el pla director". A més, l'Ajuntament de Montuïri sempre ha facilitat les tasques a l'equip d'arqueòlegs. Aquestes cinc setmanes d'intens treball a Son Forners, hi han participat voluntaris, estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de les Illes Balears i un equip científic i tècnic de 23 persones.
Consolidació
A final de setembre, s'iniciaran les tasques de consolidació de tota la zona excavada aquests dies i, durant l'hivern, es realitzaran les feines d'anàlisis del material trobat. Aquests treballs convertiran el jaciment de Son Forners en un autèntic parc arqueològic, al qual "sols" li mancarà la reforma de les cases de l'antiga possessió que dóna nom a tot el conjunt i que en el futur ha de substituir les instal·lacions actuals, ubicades al molí del Fraret, als afores del nucli urbà. Amb poques paraules, el jaciment arqueològic de Son Forners de cada estiu que passa s'erigeix en tot un referent de l'arqueologia i del passat de la nostra illa. A Montuïri, Mallorca té una joia a la qual cal fer cas d'una vegada. Son Forners, no té preu.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.