Rotger i Villatoro han coincidit a Prada de Conflent. | UCE.

TW
3

El futur de l'Espai Mallorca pot començar a veure la llum en una reunió que tindrà lloc, al màxim nivell, el dia 29 d'agost i en la qual participaran el conseller de Cultura del Govern balear, Rafel Bosch, i el vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger. Així ho especificà ahir el titular de Cultura de la segona institució durant la visita a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent.
Rotger deixà absolutament clar que "cap empresa del món no pot aguantar-se amb una inversió de 165.000 euros anuals i un volum de negoci de 70.000 o 80.000".

El vicepresident insular continuà així la seva política de vincular economia i cultura, tal com evidencià en la primera declaració d'intencions en assumir el càrrec. La situació econòmica per la qual passa l'erari del Consell de Mallorca pot accentuar la influència dels nombres en les negociacions i fer perdre pes als intangibles culturals que no presenten valors quantificables.

Tot i això, Rotger va remarcar que "la voluntat de la institució és la de promoure el llibre en mallorquí i en català però, malgrat tot, ens hem de plantejar quin ha de ser el model de l'Espai, que des dels orígens havia de ser gestionat pels editors". En l'encontre del dia 29 també es posaran damunt la taula altres temes, com ara el futur del centre de la UNED a la capital balear i l'Orquestra Simfònica Ciutat de Palma. Així mateix, el vicepresident va afirmar que hem de protegir l'edició dels llibres en català i que "hi hem de valorar l'experiència".

Una de les passes que es podrien fer és la implicació de l'Institut Ramon Llull (IRL) i de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) en la continuïtat de l'Espai Mallorca. En aquest sentit, la petició s'afegeix a la demanda de la Conselleria de l'Executiu balear que el desplaçament de companyies i autors illencs al Principat tingui l'ajuda del Llull. Per la seva banda, el director de la institució, Vicenç Villatoro, volgué explicar que "aquest no és l'objectiu de l'entitat, que és la promoció de la cultura catalana a l'exterior, però si els governs que en formen part decideixen un canvi de funcions, se n'haurà de parlar".

Quant a aquest punt, Rotger valorà de manera molt positiva el fet que el conseller Bosch garantís la presència de les Illes a l'IRL i, en demanar-li si se sentia còmode en un ens que defensa la cultura dels Països Catalans, assegurà que "nosaltres no parlam d'identitats polítiques ni hi entram, sinó d'identitat cultural i, des d'aquest punt de vista, el que volem és que els nostres escriptors de Mallorca siguin llegits no sols a les terres de parla catalana, sinó en tot Europa, perquè tenen una gran qualitat". En qualsevol cas, recordà que "el Govern del Partit Popular crea cultura i la vol promoure i, a la vegada, optimitzar entitats com l'Espai Illes Balears, el Llull i l'Espai Mallorca i millorar-ne els recursos".

Pendents del Principal

D'altra banda, el vicepresident insular es vol reunir amb totes la parts implicades en l'afer entorn del teatre Principal i la intenció de reduir-ne la plantilla i canviar-ne de manera radical el model de gestió i programació. Rotger declarà que "rebrem els sindicats per parlar-ne i iniciarem una recollida de dades per veure quina és la situació d'aquesta sala i, també, la de tots els altres departaments de Cultura del Consell. Ens asseurem per veure quina és la visió del Principal i quina ha de ser la dimensió d'aquest teatre".

Joan Rotger manifestà igualment que "el moment econòmic que vivim, i considerant totes les mancances pressupostàries que hi ha a les institucions, el que ens hem de demanar és si Mallorca pot sostenir un espai escènic com aquest i de les dimensions que té i fins a quin punt és assumible". El màxim responsable de Cultura de l'Executiu de l'Illa assegurà que "la plantilla del Consell s'ha de redimensionar i, a més, hem de veure què cal fer amb la programació estable i parlarem amb totes les persones afectades per aquesta retallada". "Una altra de les qüestions que s'ha de mirar és com reconduirem, depenent de la disponibilitat econòmica, les ajudes i les subvencions tramitades", va concloure.

Joan Rotger homenatja la Sibil·la a la UCE i reclama la defensa del català de Mallorca

El vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger, participà ahir en l'acte d'homenatge que la Universitat Catalana d'Estiu dedicà a la Sibil·la i als castellers per haver aconseguit la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Rotger és el càrrec institucional més alt del Partit Popular que ha passat aquests anys per la tribuna d'oradors de Prada i ahir va assegurar que "estam molt satisfets de la nostra participació a la UCE amb un tema tan transcendent com és aquest i, a la vegada, ben contents d'aquesta oportunitat de donar a conèixer el patrimoni i també la parla catalana de l'Illa".

El mandatari afirmà que la política lingüística del Consell és la de "salvaguardar el patrimoni del català de Mallorca, el mallorquí, i preservar la llengua i garantir els drets que tenen ara tots els ciutadans de dirigir-se a l'Administració en qualsevol dels idiomes oficials de les Illes". El vicepresident, que és a la vegada el màxim responsable de Cultura de l'Executiu insular, manifestà que "hem de valorar molt positivament la declaració de la Sibil·la com a Patrimoni de la Humanitat i la defensa de la cultura de Mallorca i del català".

En l'acte nacional, acompanyaren Rotger el director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro; Anna Guasch, presidenta de la Coordinadora de colles castelleres de Catalunya; i Antoni Nughes, responsable del patrimoni diocesà del bisbat de l'Alguer. En la seva intervenció, el president del Ramon Llull explicà que "no hi ha cap acció determinant pensada i planificada per promoure els castellers i la Sibil·la a l'exterior, però ens mantenim oberts a altres propostes" i recordà que l'obtenció d'aquesta denominació havia estat un assoliment de la proposta formulada pel Govern espanyol, que també incloïa el cant del flamenc.

A les primeres files de la sala hi hagué una certa remor durant el torn de Rotger. El motiu és que projectava en Power Point el parlament que pronunciava. El text era escrit amb l'article literari i ell intentà llegir-lo en salat fins a mitjan discurs, però alguns dels assistents es fixaren sobretot en la gran quantitat d'errades ortogràfiques que contenia el document i es comentà que "la retallada ja ha arribat al Consell de Mallorca i ha començat pels correctors". Sigui com vulgui, la Sibil·la continua obtenint reconeixement i ahir va ser present en l'acte nacional de la UCE, carregat del màxim simbolisme.