El palau dels Reis de Mallorca a Perpinyà fou durant anys la seu de la cort de Jaume II de Mallorca. | S. BENNASSAR

TW
0

Amb motiu del 700 aniversari de la mort del rei Jaume II, l'Obra Cultural Balear, amb la col·laboració del Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Perpinyà, ha impulsat la publicació d'una curiosa ruta històrica que pretén ser l'inici d'una relació de cooperació entre tots els territoris de l'antiga Corona de Mallorca. L'edició, a cura de Joan Mir i escrita per Gabriel Ensenyat -ruta mallorquina- i Robert Vinas -ruta rossellonensa-, repassa tots els pobles i demés indrets per on passà el rei, les actuacions que hi dugué a terme i les relacions que tenien entre si les diferents terres de la corona.

Una unió històrica

L'any 1295, amb el tractat d'Anagni, Jaume II recuperà els territoris ocupats pel seu germà Pere el Gran, i a final de segle es conformà definitivament el regne. Tant a Mallorca com al Roselló i Montpeller, el rei començà a realitzar-hi reformes i noves obres. A l'Illa, per exemple, la tasca se centrà a impulsar obres públiques i edificacions religioses. A la Catalunya Nord, a banda de noves construccions, el monarca també hi promocionà el sector tèxtil.Tot plegat féu que el seu regnat es caracteritzàs per les grans inversions que van permetre un creixement i un desenvolupament econòmic important a tots els territoris sota el seu domini.

A Mallorca destaca la reforma integral de l'Almudaina, la bastida de la planta circular del castell de Bellver, les esglésies de Sant Francesc, Santa Eulàlia i, és clar, la Seu, i la torre del palau del rei Sanxo -a Valldemossa-. La ruta marítima més freqüent que unia l'Illa amb les possessions a la Catalunya Nord començava a la localitat de Cotlliure. Ja en terres continentals, el monarca impulsà les construccions del palau dels Reis de Mallorca a Perpinyà, la catedral d'Elna i la torre medieval a Montpeller, entre d'altres.

La Ruta Jaume II és producte de la voluntat per reconstruir la memòria històrica d'una entitat política pròpia, sorgida després de la mort de Jaume I i dissolta l'any 1349, quan, després de la batalla de Llucmajor, Pere el Cerimoniós reincorporà els territoris a la corona catalanoaragonesa. Com a mostra de la col·laboració entre entitats de les diferents localitzacions, s'ha publicat 6.500 exemplars de la guia; i, com agraïment, la delagació balear de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada n'ha entregats 1.000 a l'Ajuntament de Perpinyà. Territoris concrets de les Illes i de la Catalunya Nord, units per una història comuna.