TW
0

Els sons i els balls tradicionals de Mallorca seran enguany els protagonistes de la quarta edició continuada de l'acte cultural d'estiu Els 5 sentits, organitzat per l'associació Acció Turmeda i que té lloc a Portocolom, concretament entre la Mare de Déu del Carme i Santa Margalida. L'objectiu de la trobada és reflexionar sobre la recuperació, la conservació i el valor social d'un dels elements més importants del nostre patrimoni cultural popular, com són la música i danses de l'Illa, i mostrar-ne també alguns exemples. Demà divendres, dia 15, hi haurà una conversa entre Felip Munar i Munar, Pere Joan Martorell, Francesc Vallcaneras i Andreu Adrover i Tirado, amb Margalida Obrador com a moderadora. Serà a partir de les vuit del vespre al mollet d'en Pereió, ubicat a la localitat felanitxera.

El glosador Felip Munar repassarà les diferents temàtiques que apareixen en els diversos tipus de cançó tradicional. De la mateixa manera, el xeremier Pere Joan Martorell dedicarà les seves paraules als sons i explicarà la història d'un bon grapat d'instruments característics de les Balears, com són les xeremies, el flabiol, el tambor i la ximbomba. L'encarregat d'introduir l'altre bloc temàtic serà Francesc Vallcaneras, conegut per haver aparegut com a jurat en el programa d'IB3 Va de bot i coneixedor dels balls populars, com ara els Cossiers. A més, és autor de La Contradansa a Mallorca, un ball a recuperar, títol del seu darrer treball.

A continuació, hi intervindrà Andreu Adrover, que tot i ser metge homeòpata de professió, ha estat una de les peces fonamentals per recuperar i mantenir els balls de rituals com el de Sant Joan Pelós. Tanmateix, destaca sobretot per la tasca com a mestre dels Cavallets de Felanitx, una activitat que fa més de vint-i-cinc anys que du a terme.

Música en directe

Diumege a les 22.00 h, també en el marc d'Els 5 sentits, S'estol des Gerricó oferirà un concert a l'església del Carme de Portocolom. S'hi podran escoltar les peces musicals pròpies d'aquest conjunt barrejades amb cançons tradicionals que el grup ha portat al seu terreny. A més de fer feina per la pervivència de la música de tradició oral, S'estol des Gerricó interpreta amb els seus balladors, les jotes, mateixes, boleros i fandangos típics de Mallorca, com també els sons característics de la Mediterrània.