A la platja Un lloc tradicional on celebrar la festa de Sant Joan és, sense cap dubte, devora la mar. El litoral mallorquí s'omplí a les totes de gent disposada a passar de la millor manera possible la nit més curta de l'any. | Joan Torres

TW
1

La festa de Sant Joan oferí ahir celebracions per a tots els gustos. La nit més curta de l'any, marcada per la presència del foc, es visqué a les diverses platges i a l'interior amb focs, petards i molts de desitjos per demanar, sobretot en vista de la situació actual. La celebració a Palma s'inicià a les 20.30 hores amb una ballada popular al parc de la Mar mitjançant l'actuació de l'agrupació Pinyol Vermell i de la formació folklòrica Abeniara. Tanmateix, el primer plat fort de la jornada no arribà fins al cap de dues hores amb el pregó, a càrrec de Miquel Àngel Llonovoy, que sortí vestit de pallasso. Les paraules de Llonovoy començaren amb una clara referència crítica a la política lingüística del Partit Popular: "A partir de ahora, en la siudad de Palma los panesillos ya no se disen llonguets", afirmà. Pel discurs, també hi desfilaren els indignats i les promeses de canvi dels nous governants. I, com no, la crisi hi va fer acte de presència: "A la nostra timada ciutat, estam xerrant d'una austeritat total i absoluta".

La corrupció no en quedà al marge, i és que hi ha moltes coses de les quals ens podem queixar avui dia. "Aquests darrers anys, ens han robat de pertot!", exclamà Llonovoy. Després del pregó, arribà l'esperat correfoc amb les bèsties de la companyia Myotragus, formada per 50 dimonis i 30 músics (amb presència de sons electrònics) disposats a cremar els carrers de Ciutat. L'escenografia era formada per estendards, xarxes, tòtems i cetrops i tampoc no hi faltà la pirotècnia, que fa que l'ambient sigui tan infernal com cal en una nit així.

El muntatge d'enguany s'estructurà en quatre parts, que representaren els quatre elements de la natura: aire, terra, aigua i foc. A poc a poc, el parc de la Mar es va encendre gràcies als dimonis, els 8 sortidors de pirotècnia i els 600 metres de traca. El públic mirava l'espectacle mentre les bèsties els intentaven regirar. Més que ballar amb els senyors de la infern, la gent quedà bocabadada.

Més de 5.000 persones es congregaren al conegut parc. En ser les 23.50 hores, els Myotragus abaixaren el volum de la música i la intensitat del ball dels diables perquè esclatàs una curta sessió de focs artificials. A continuació, va ser el torn del concert de Rock & Press, el grup de periodistes rockers que pujà de nou a l'escenari amb crítiques contra l'urbanisme salvatge i la indefensió del ciutadà davant el poder polític.

La festa oficial de Cort finalitzà després del concert. La matinada anà apagant les fogueres de les platges. Ara, només queda esperar un any per al proper Sant Joan, perquè la nit més curta ho fou, i d'alò més, per a tots els disposats a celebrar-la de valent. Donaran, la crisi i l'austeritat, per a celebracions el proper estiu?.