Manel Suárez presentarà avui el seu llibre en el Centre de Cultura Sa Nostra.

TW
0

La presó de Can Mir. Un exemple de repressió feixista durant la Guerra Civil a Mallorca (Lleonard Muntaner Editor) és el títol del llibre que avui presentarà Manel Suárez en el Centre de Cultura Sa Nostra a partir de les 19.30 hores. Aquesta obra suposa un exemple prou significatiu d'allò que hagueren de patir els perdedors de la guerra i deixa sobre la taula un mostrari d'on pot arribar la crueltat humana, que sempre supera els propis rècords quan s'ho proposa. "La presó de Can Mir va tenir unes condicions peculiars, ja que era una antiga fusteria. 1.000 persones havien de conviure en 1.000 metres quadrats, en la semipenombra i amb una alimentació i unes condicions higienicosanitàries deplorables", explica Manel Suárez, que ha tingut en els documents del Govern Civil una de les seves fonts, juntament amb els testimonis de familiars i alguns presos.

"No es tractava només d'eliminar físicament les persones, sinó d'acabar amb la seva autoestima", assenyala l'autor. El llibre descriu alguns dels mètodes utilitzats per torturar psicològicament els presoners, com demorar fins a un punt insuportable la lectura dels noms d'aquells que moririen afusellats o ni tan sols deixar que els condemnats a mort poguessin contactar amb els seus familiars per acomiadar-se'n. Però, malgrat tot, si cap sorpresa es va endur Suárez durant la recerca fou precisament saber que els presoners "conservaren la dignitat en aquelles condicions". "La solidaritat entre ells anà més enllà del que qualsevol es pugui imaginar", confessa. També se sorprengué per "l'actitud de l'Església", que va seguir el cruel joc instaurat pels guanyadors. "Els que havien de morir afusellats no podien ni tan sols escriure una carta a la família si no es confessaven".

L'omnipresent corrupció no és només cosa dels temps actuals, sinó que també va complir la seva funció aleshores. "Era possible comprar la vida d'algun presoner, perquè el director de la Policia i el governador civil rebien suborns", explicà Manel Suárez. L'autor estarà acompanyat avui per la presidenta de l'associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver;l'escriptora i periodista Margalida Capellà; l'historiador Arnau Company; i la filla d'un pres de Can Mir, Esperanza López.