Les activitats de la Casa Museu Llorenç Villalonga giren al voltant de la literatura. | S. AMENGUAL

TW
0

El 2010 fou un bon any en general per a la Fundació Casa Museu, malgrat els problemes i el futur incert que es presenta amb el canvi de color polític al Consell. Les cases de Llorenç Villalonga (Binissalem) i del pare Ginard (Sant Joan) augmentaren ostensiblement el nombre de visitants: més de 2.000 persones respecte del 2009, una xifra que el director insular de Cultura, Maties Garcies, atribueix a "la bona gestió i a la programació adient".

La que no aixeca el vol és la de Blai Bonet (Santanyí). Encara que s'aprovà el projecte de rehabilitació de l'arquitecte mallorquí Gabriel Arbona, la manca de finançament ha provocat que hagi quedat només damunt el paper. "El Consell no disposa de recursos propis i la situació financera del Govern tampoc no ha fet possible l'arribada dels doblers necessaris", explica Maties Garcies. "Hi havia un conveni amb Madrid, però els diners no han arribat i la Conselleria d'Hisenda no volia comprometre cap quantitat per endavant", afegeix. Ara per ara, el canvi de Govern no permet saber què passarà en el futur amb aquesta casa museu.

Així i tot, les altres dues de la Fundació oferiren un ampli ventall d'activitats al llarg del 2010 i compliren els requisits d'especialització de cada una: mentre que la de Llorenç Villalonga està més centrada en la literatura, la del pare Ginard té en la cultura popular el seu baluard. La Casa Museu Llorenç Villalonga organitzà durant el 2010 un total de 43 activitats. El concert d'Els Amics de les Arts fou la que gaudí d'un major nombre d'assistents. Quasi 800 persones anaren al teatre Principal de Palma per assistir a la presentació del seu darrer treball, Bed & Breakfast.

Per part seva, la Casa Museu Pare Ginard organitzà 35 actes, més els que es realitzaren amb motiu de la Setmana de Cultura Tradicional i Artesana de Mallorca, que es dugueren a terme en col·laboració amb l'Ajuntament de Palma i el Consell. Un dels més seguits, amb 200 visitants, fou la VIII Diada del pare Ginard, que inclogué una actuació dels xeremiers de Petra acompanyats de la Coral de Sant Joan. Conferències, cicles literaris, espectacles literaris i teatrals, concerts, recitals, itineraris, visites guiades i exposicions, a banda d'esdeveniments com el Festival de Poesia de la Mediterrània... un caramull d'activitats que enguany han rebut més suport del públic.

També s'ha fet feina en altres àmbits que no inclouen els visitants externs, com la "catalogació de materials" enllestida a la Casa Museu Llorenç Villalonga i per a la qual fou necessària la contractació d'un documentalista. A la Casa del pare Ginard es creà la Biblioteca de Cultura Popular, amb l'adquisició inicial de 50 volums. Deixant a un costat el projecte de rehabilitació de la casa de Blai Bonet, estaven prevists uns 100.000 euros en inversions per millorar el discurs museogràfic de la de Villalonga i la del pare Ginard (afegir-hi elements didàctics, imatges, noves tecnologies...). Aquests doblers havien de provenir de Serveis Ferroviaris, però l'aportació també quedà aturada per la crisi. Malgrat aquesta dificultat, el pla d'actuació d'enguany fa comptes fer algunes inversions amb recursos propis de la Fundació.

El 100% de la dotació pressupostària de què disposà la Fundació Casa Museu al llarg del 2010 fou aportada pel Consell. Aquesta fou de 342.080 euros, a més de 20.000 euros per a inversions. La responsable de la Fundació Casa Museu, Carme Castells, reconeix que està "bastant satisfeta" per com anaren les coses l'any passat. "Hi ha hagut una bona evolució del projecte amb la incorporació de personal i la consolidació tant de la línia literària com de la programació", comenta Castells, qui no deixa de subratllar "el bon balanç de visitants" que s'experimentà durant l'exercici anterior. De fet, l'augment de públic és, per la directora de la Fundació, un senyal que "l'aposta per un projecte amb un estil i contingut determinats gaudeix de gent interessada".