TW
0

Les converses amb el seu oncle Jeroni encengueren l'espurna a Joan Rigo Bonet per conèixer la seva història familiar, uns relats que havien estat silenciats per la por, la repressió del franquisme i l'oblit imposat per la transició. Fins llavors, Joan Rigo no havia sentit mai parlar la seva família de repressió ni de presons, precisament el que havien patit els seus avis materns, sa mare i els seus oncles. "Mai ningú no ens havia dit res, però l'oncle Jeroni ho volia explicar, volia que se sabés. Quan ho vaig demanar a ma mare, es posà a plorar", comenta Joan Rigo que plasmà totes aquelles vivències al llibre Els de Cabrera (1936-1946), publicat l'any 2008.

Ara, l'autor, dedicat professionalment al turisme, ha publicat la mateixa història -que no el mateix llibre- en versió castellana. Sota el títol de La isla de Cabrera y la Guerra Civil i amb l'afegitó de Peripecias de una familia mallorquina bajo el primer franquismo, Rigo ha volgut deixar clar el calvari que passà la seva família i ho fa en espanyol perquè es conegui arreu de l'Estat. I és que els seus oncles Jeroni i Antoni foren enviats a onze presons de la Península i foren obligats a fer treballs forçats.
Rigo ha recorregut tots els indrets on els seus concos patiren el dolor del règim, acusats d'un delicte d'adhesió a la rebel·lió. Allà l'autor ha trescat arxius, ha fotografiat el que queda d'aquells penals i ha conversat amb els més vells de pobles com Fresno de la Ribera, on els oncles foren obligats a fer treballs forçats.

"En realitat, l'únic que havien fet era que el padrí havia votat el Front Popular el 1936 i els dos fills s'havien mantingut amb la República", explica. "És més, a la padrina també li feren un consell de guerra i la tancaren a Can Mir per marxista. Imagina't, si no sabia ni escriure", afegeix l'autor, que encara s'emociona quan ho conta.

En realitat, el calvari del matrimoni de Marc Bonet-Maria Barceló i els cinc fills començà el 1936, quan la família quedà desfragmentada. Feia quatre anys que vivien a Cabrera com a mitgers i amb l'alçament de Franco el pare i dos fills (Jeroni i Antoni) foren menats a la Menorca republicana, mentre que la resta de la família quedava a la Mallorca 'nacional'.

A través del testimoni oral de Jeroni Bonet (1910-2002) i la recerca pels nombrosos arxius, Joan Rigo reconstrueix la història de la família acompanyat de documents històrics, imatges i extractes del sumari de la causa 1029/36. Marc Bonet estigué tancat a la presó Provincial de Palma fins al 1944, mentre que el calvari dels dos germans s'allargà fins al 1946, quan el pare demanà l'indult per a ells. Això marcà el caràcter de la família, reconeix Joan Rigo, que ara entén que "l'oncle Antoni fos un home solitari que no deia mai res", indica. Eren les conseqüències d'una repressió física i psíquica de deu anys "obligats a treballar com a esclaus". El llibre vol fer justícia a tota les persones preses. Serà presentat a Palma i en alguns dels indrets de la Península, on foren presos els dos concos.