Catalina Valriu recollirà el premi el proper 6 de juliol a Villafranca del Penedès. | F. GOST

TW
1

L'anàlisi d'en Massagran, el personatge de Josep M. Folch i Torres, ha valgut a l'estudiosa i professora de la UIB Caterina Valriu el X premi Aurora Díaz-Plaja pel seu article En Massagran, 100 anys després. Valriu el publicà l'any passat a la revista Faristol i hi analitza la importància d'aquestes històries i "quines són les seves característiques", explica. Aquest és l'únic reconeixement en forma de guardó que es dóna a la crítica o a l'estudi de la literatura infantil i juvenil en llengua catalana, "i crec que també únic a tot l'Estat", comentava ahir Valriu. L'Aurora Díaz-Plaja és convocat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i premia un estudi publicat en qualsevol llengua en un mitjà de difusió general o especialitzat d'arreu del món, tant en suport de paper com digital, sempre que tracti sobre aspectes de la literatura infantil i juvenil catalanes, com estudis sobre autors, obres, moviments i èpoques, entre altres. L'esmentat reconeixement s'entregarà el 6 de juliol durant un sopar a Vilafranca del Penedès.

Pel que fa a l'anàlisi, la professora Caterina Valriu comenta que, així com a la majoria de països sempre hi ha uns personatges de la literatura infantil referencials -Pinotxo en el cas d'Itàlia i Peter Pan en el d'Anglaterra-, la figura d'en Massagran podria ben bé ser el "referent" de la cultura en llengua catalana. "Tal vegada no ho ha acabat de ser, encara que fou molt conegut en el seu moment i es portà als dibuixos i al còmic", argumenta Valriu, qui també lamenta que "falta un poc d'empenta" a l'hora de difondre aquest tipus d'històries sense la necessitat d'haver de passar per la factoria Disney. "En l'article premiat, l'autora es pregunta, abans que res, per què en Massagran no ha passat a ser un personatge de referència per a la cultura del nostre país, malgrat que té totes les característiques per ser-ho", corrobora el jurat del guardó.

Publicat com fulletó setmanal a la Biblioteca Patufet, edició de Bagunyà, Folch i Torres arribà a completar unes setanta aventures sobre aquest heroi, de qui l'any passat es commemorà el centenari. Valriu també compara les aventures d'en Massagran escrites per Folch i Torres amb Les avengures d'en Perot Marrasquí de Carles Riba, creades just set anys després. "Amb aquestes històries, el culte Riba ironitza i fa conya d'en Massagran i precisament apunta a un personatge que és tot el contrari al que havia creat Folch i Torres", comentà l'estudiosa. "Tanmateix", afegeix Valriu en el seu article, "Massagran i Perot, cada un a la seva manera i al seu lloc, són dos protagonistes imprescindibles per als fonaments de la nostra literatura infantil i juvenil", assenyala. Avui, més de cent anys després, aquestes històries han passat una mica per alt, però els seus estudis gaudeixen d'un reconeixement.