Marcos Cuesta (Barcelona, 1979), Théotime Gerber (Narbonne, 1978), Iván Izquierdo (Granada, 1983) i Santiago Morilla (Madrid, 1973) formen el primer grup d'artistes del projecte CRIDA (Centre de Residència i l'Intercanvi d'Artistes), que nasqué fruit d'una convocatòria de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma. Tots quatre ja fa més de cinc setmanes que són a Palma (hi quedaran un total de set), un temps en el qual han pogut desenvolupar les seves pròpies creacions i, sobretot, interaccionar entre ells i amb la ciutat, on deixaran la seva marca en forma d'intervencions artístiques en alguns espais concrets que es revelaran d'aquí a uns dies.
"Allò important d'aquests tipus de beques al final és la convivència amb els altres, que et permet evolucionar amb els teus projectes", explica Iván Izquierdo. "A més, et fan estar un temps sense cap altra preocupació que crear", afegeix. Per part seva, a Théotime Gerber la beca se li ha fet llarga i curta al mateix temps. "És curta per treballar un tema en profunditat, però llarga per almanco treure'n alguna cosa".
"Haver desenvolupat en parel·lel amb el meus companys ha estat molt gratificant", destaca Santiago Morilla, qui ha trobat molt interessant "la possibilitat de dur a terme un taller en contacte amb els artistes locals, que han mostrat moltes ganes a l'hora de fer un projecte mural per a la ciutat". I és que aquest artista madrileny imparteix un taller d'intervenció urbana centrat en la pintura mural en col·laboració amb el Centre de Recursos de Creació Contemporània (CRCC).
"Aquestes coses sempre et fan créixer com a persona i com a artista", apunta Marcos Cuesta. "Així mateix, és molt important crear una xarxa entre la gent que forma l'escena artística, establir-hi lligams i trobar afinitats i amistats", prossegueix.
El projecte CRIDA és comissariat per Fernando Gómez de la Cuesta (Còrdova, 1976) i Pau Waelder (Palma, 1974), dos crítics d'art i comissaris independents que gestionen els diferents aspectes que integren el programa, centrat més en el procés de creació i l'intercanvi que en els resultats finals. "L'intercanvi és molt important a una illa com Mallorca", explica Gómez de la Cuesta. "Hi ha molts projectes que necessiten nodrir-se d'artistes de fora i tenir aquest flux és fonamental", considera. "També ho és rebre el suport de les institucions, és clar".
Pel que fa a Palma, tots quatre s'han sorprès de la intensa vida cultural. "Hi ha molt moviment i moltes galeries", afirma Iván. "El centre és quasi com un museu", assenyala Théotime, a qui també li ha cridat l'atenció les poques relacions que s'estableixen "entre la gent de la ciutat i els turistes, que tenen zones delimitades". "El centre històric de Palma és brutal", apunta Santiago Morilla, qui n'ha gaudit molt fent-hi passejades en bicicleta.
Per Marcos, l'oferta cultural a Ciutat "ja comença a ser sobreabundant". L'artista català considera que això és molt positiu, perquè "tenir una escena cultural en marxa és un potenciador econòmic. La gent ha de veure l'art com a motor de l'economia".
Malgrat que la data encara no està confirmada, el proper dia 17 de juny, els quatre artistes del projecte CRIDA presentaran les seves intervencions a Palma. Aquestes abastaran des d'un gran mural fins a projeccions i intervencions efímeres. El treball de Marcos, Théotime, Iván i Santiago també formarà part d'un catàleg que s'editarà amb periodicitat anual i que servirà per veure els fruits de tots els artistes residents que hagin passat pels estudis del convent de Sant Jeroni.
El futur
Tots quatre continuaran endavant amb la seva trajectòria artística quan deixin la seva estada a Mallorca, però l'Illa i la seva capital, Palma, els hauran deixat empremta. "El meu pròxim projecte serà al Marroc, on participaré en una exposició internacional col·lectiva i també hi faré una intervenció i una obra", conta Iván, el més jove d'aquest grup d'artistes emergents, que també exposa en una altra col·lectiva que es va inaugurar divendres a la Corunya i que té pendent acabar la tesina de final de carrera, sobre canibalisme. "Jo tornaré a Barcelona, que ja és molt", afirma Marcos, qui prepara amb el mallorquí Bartomeu Sastre "una intervenció en espai públic en el Festival de Benicàssim".
Per la seva bamba, Satiango Morilla prepara una individual a la galeria romana Co2. A més a més, impartirà un taller al museu ABC de Madrid, que exhibeix la seva mostra Ornamento y detonación. Durant l'estiu té prevista "una intervenció a la facultat de Filosofia i Lletres de Cadis". Després, a l'agost, partirà cap a Corea, on quedarà fins al desembre gràcies a una beca. Per part seva, el francès Théotime Gerber continuarà amb la seva tasca artística en un projecte en comú amb un arquitecte.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.