L'església del convent de Sant Domingo a Pollença acollí ahir la presentació de la Història de Pollença. Segle XX, una obra del doctor d'Història i professor de la UIB Pere Salas, editada conjuntament per l'juntament de Pollença, l'Obra Social de Sa Nostra i la Caixa d'Estalvis, amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Baleàrics.
Es tracta d'un volum de 1.348 pàgines "no només d'interès per a la gent del mateix poble, sinó que permet un estudi de la història del segle XX utilitzant la història de Pollença com un cas de laboratori", n'explica l'autor. Fins a ara existia una Història de Pollença escrita per Mateu Rotger, editada a final del segle XIX i que va reeditar l'Obra Social de Sa Nostra entre els anys 1967 i 2004.
Després de la darrera reedició, Sa Nostra va proposar a Pere Sales que continuàs la història de Pollença més enllà del segle XIX. El treball, iniciat per març de 2004, és nou perquè estudia el segle XX d'una manera global, englobant àmbits tan dispars com l'economia, la cultura, la política..., tots ells camps en els quals Pollença ha tingut molt a dir. Una altra de les seves característiques diferencials és que estudia l'època, "alguna cosa poc vista fins ara, la qual cosa obliga a un tractament especialment curós dels darrers anys, però també es beneficia de l'experiència del mateix historiador que aporta un major coneixement", diu Salas.
El resultat de la investigació, realitzada durant els darrers onze anys, confirma la hipòtesi que "el procés de modernització de la societat pollencina no ve del turisme dels anys 60, sinó que ja en tenia processos anteriorment perquè es reflecteix un augment de l'ocupació no agrària i de les noves elits", explica Salas.
A més, revela altres dades interessants, com el fet que a principi el segle XX els pollencins tenien l'esperança més alta de vida de l'Estat, establerta en 45,97 anys per als homes en el moment del seu naixement i en 46,5 anys per a les dones. La Història de Pollença. Segle XX "es vol acostar al que s'entén com història total, a més dels postulats de la nova història local, analitzant com naixien, morien o vivien els pollencins al llarg d'aquesta època, però també de què vivien, com es repartien la riquesa, com era el seu univers cultural o les seves aspiracions i problemàtiques polítiques", diu l'autor, que hi incorpora bona part de la història oral del municipi. "És una història en què té cabuda tant la població anònima com protagonistes concrets, com Costa i Llobera, Guillem Cifre de Colonya, Joan Bennàssar i Susi Gómez.
Salas converteix Pollença en un laboratori per entendre la història del XX
El claustre de Sant Domingo acollí ahir la presentació de la Història de Pollença. Segle XX'
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.