Guillem Rosselló Bordoy, en una imatge d'arxiu. | sylvana raschke

TW
2

La polèmica al voltant del Diccionario biográfico español no s'atura. De fet, cada pic que es coneixen nous continguts de les entrades, el grup d'escandalitzats augmenta. La situació s'agreuja quan es parla de xifres, perquè aquesta monumental obra de la Reial Acadèmia de la Història (RAH) ha costat 6,4 milions d'euros a l'erari públic. Idò bé, segons el Diccionario, Franco no és "totalitari", sinó "autoritari"; el Govern del socialista Negrín fou "pràcticament dictatorial"; i amb José María Aznar al capdavant del Govern, Espanya aconseguí "deixar de ser un país de segona en el context internacional". Luis Suárez, Carlos Seco i Manuel González són els autors d'aquestes tres entrades exemplars.

Tanmateix, una obra d'aquest abast dóna cabuda a múltiples tendències historiogràfiques que no es poden identificar, ni prop fer-s'hi, amb la simpatia que mostra un estudiós com Luis Suárez per la figura de Francisco Franco. En el Diccionario han participat historiadors de tot l'Estat, inclosos alguns de les Balears, com ara Josep Massot, Josep Amengual i Guillem Rosselló Bordoy. Aquest darrer, encara que no en redactà cap entrada en concret, sí que va "recollir aportacions d'investigadors" per tal d'elaborar "una relació de personatges dels quals es podien preparar biografies". "Com a acadèmic que som (des de l'any 1994), vaig fer aquesta aportació, però una vegada enviada la llista, ningú no me'n digué res més. De fet, encara esper les gràcies per aquest treball", declarà ahir Rosselló Bordoy. L'historiador mallorquí ha sabut poc de "tot el que ha passat després". "L'únic que en sé és que vaig fer una feina de bon grat i no en tenc ni el justificant de recepció", afegí.

Indignació

Per part seva, Maria Antònia Oliver, presidenta de l'associació Memòria de Mallorca, expressà la indignació que aquesta "tergiversació" ha provocat. "Evidentment, no estam d'acord amb certs continguts del Diccionario", afirmà. "Hi havia certes coses que estaven assolides feia temps i que eren fets ben contrastats, amb proves històriques de pes", postil·là. Oliver considerà que no s'ha de "revisionar la història" fins aquest extrem. "Fins i tot els llibres de text descriuen la història d'una certa manera", sense concessions a suposades bondats del règim franquista.
"Tot és encara més escandalós si pensam que aquesta obra s'ha finançat amb doblers públics. De quina manera ho podran rectificar?", es demanà Oliver. "Ja sabem com són els franquistes per haver de tornar-los a aguantar ara", prosseguí la presidenta de Memòria de Mallorca. "És increïble que el Govern hagi permès això. S'ha de retirar i esmenar el Diccionario", sentencià.