LOJIPC, en un concert al palau de la Mùsica Catalana. | C.Domènec

TW
1

L'homenatge al músic Pau Casals que l'associació mallorquina Forum Musicae pretén dur a terme a la seu de l'ONU, a Nova York, ha entrat en el terreny dels dubtes, que s'esvairan el proper 8 de juny a Barcelona. Una reunió a la seu barcelonina de l'Institut Ramon Llull convocarà totes les parts de la comissió de treball per a l'anada a Nova York del Cor i l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC) amb el Cor de l'Orfeó Català. En la darrera comunicació de la Conselleria de Cultura de la Generalitat a Magdalena González, directora de Forum Musicae, amb data del 18 de maig, s'anunciava que la iniciativa quedava en mans de Senén Florensa, diplomàtic responsable d'Afers Exteriors.

El projecte passava de ser gestionat per Vicepresidència, un departament absorbit per Presidència des del triomf a les urnes d'Artur Mas, a Afers Exteriors, el secretari general del qual és Senén Florensa, de l'òrbita del líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida. "Vicepresidència és qui dirigia els projectes de catalanitat", declarà González, que el 23 de maig es reuní a la seu de l'Institut Ramon Llull de Palma amb els directors adjunts d'aquesta entitat, Fanny Tur i Àlex Susanna, acompanyada de Perla Riera, de Forum Musicae. "S'ha convertit en una proposta incòmoda des del moment que es decidí canalitzar-la per mitjà d'Espanya i descartant la via d'Andorra", insistí González, per indicar que "la Generalitat ha practicat un exercici de cinisme, però esper que la situació es pugui reconduir".

"Fou un encontre decebedor i desconcertant que posava de manifest un cúmul de despropòsits i falta d'interès", explicà la responsable de Forum Musicae, que recordà que "des de la presa de possessió de Vicenç Villatoro com a director del Llull, li hem demanat sense èxit, diverses vegades, peticions d'entrevistes per reunir la comissió de treball i, en canvi, s'atreví a parlar a la premsa d'una celebració d'homenatge a Pau Casals a Barcelona, en comptes de dur-la a Nova York, sense consultar-nos". La mallorquina afirmà que "l'Institut només veu que és un projecte de 300.000 euros en un context de crisi, però no pensa que això era un previsió i que, en el temps que ha passat, hem aconseguit un compromís amb Air Europa que n'abaixaria el cost a la meitat". Hi afegí que "confonen l'opinió pública i no ens donen l'oportunitat d'asseure'ns en una taula o en una comissió".

González visità divendres a títol privat Mariona Carulla, presidenta de l'Orfeó Català i del Palau de la Música, per preparar la reunió de la comissió. El proper 8 de juny se sabrà si l'homenatge finalment es durà a terme o acabarà dissipant-se. "A la seu del Llull a Barcelona hi seran Vicenç Villatoro i Àlex Susanna, de l'Institut mateix; Josep M. Carreter, president de la Fundació Pau Casals; Mariona Carulla i Joan Oller, en nom del Palau de la Música i jo mateixa", concretà González. A més, destacà "el desacord amb Marta Casals, viuda del músic, que només veu com a interlocutor vàlid el Govern espanyol i menysté les accions que, des de Mallorca, hem emprès des del 2008 arran d'un article de Bartomeu Mestre publicat a dBalears per desembre d'aquell any. S'hi exposava l'existència de l'himne de Casals amb lletra del poeta britànic Wystan Hugh Auden, silenciat pel franquisme i que fou interpretat a la seu de les Nacions Unides per primera i darrera vegada. En la idea de recuperar aquell himne s'hi involucraren l'OJIPC, l'Orfeó Català i la Manhattan School of Music, amb la col·laboració de Forum Musicae, el Llull i el Palau de la Música.

Els actes d'homenatge preveuen un concert el proper 24 d'octubre a la seu de l'ONU, coincidint amb el 40è aniversari del cèlebre discurs de Pau Casals l'any 1971 al mateix indret. S'hi interpretaria l'himne de les Nacions Unides, que no s'ha de confondre amb la cançó popular del Cant del ocells. A l'interès de Forum Musicae per dur l'homenatge a Nova York s'hi ha d'afegir la proposta que formulà el mallorquí Pere Sampol al Senat de Madrid. La resposta del Govern espanyol al senador autonòmic fou rebuda el passat dia 10: "L'elecció d'un himne que representi les Nacions Unides és una qüestió que l'Organització tracta amb prudència per evitar greuges entre les propostes dels diferents estats, raó per la qual no hi accepta suggeriments".