El Casal Solleric és avui l'escenari de l'estrena d'El regne de Momeràlia, un documental dirigit per Luis Ortas que s'endinsa en el món de la família Morell i del mateix Casal, a la vegada que reflecteix com era la Palma de final del segle XIX i principis del XX, una ciutat "cosmopolita i viva, amb molts intercanvis culturals", en paraules del mateix Ortas. El fil conductor en El regne de Momeràlia és en la memòria de Concha Morell, néta del pintor mallorquí Faust Morell i Bellet, que fou hereu del títol de marquès de Solleric. "Concha, que morí fa tres anys, era una artista oral, capaç d'endinsar-te dins un món màgic amb les seves paraules.
Però el que caldria demanar en primer lloc és: Què és El regne de Momeràlia? "A Can Morell sempre hi havia tertúlies, ja que hi anava tota la intel·lectualitat de l'època. En aquells moments, els més petits crearen un món parel·lel al dels adults, que era precisament el regne de Momeràlia", explica el director. "Era com veia Concha el món dels grans. Ella va mantenir el regne de Momeràlia tota la seva vida, i fins i tot el traspassà en les tertúlies de la gent gran", prossegueix. "Aquest regne imaginari tenia els seus títols nobiliaris, animals, màgies i, fins i tot, el seu propi himne".
La música ocupa un lloc molt important en el documental, perquè calia que fos adequada a l'època que s'intentava descriure. Miquel Àngel Aguiló fou l'encarregat d'assumir aquest repte, que fins i tot ha inclòs una reconstrucció de l'himne de Momeràlia. "No es podia fer un llenguatge musical actual, sinó que havia de ser en sípia i blanc i negre, com les imatges d'aquell moment", explica Aguiló, que també ha elaborat una petita òpera per a aquest documental.
El regne de Momeràlia s'ha pogut fer gràcies a la col·laboració d'IB3 (que l'emetrà) i les beques de l'Ajuntament. "Crec que s'ha complert una de les finalitats d'aquestes beques, que era recuperar part del nostre patrimoni", assenyalà Ortas. El director destacà el recull de fotografies fetes per Antoni Morell que s'han usat per enllestir aquesta tasca. "Hi ha fins a 500 plaques de vidre amb imatges de tot tipus, fins i tot d'Alfons XIII". A causa de l'elevada afluència de públic (hi acudiran molts membres de la família Morell) a la presentació del documental, a part de la projecció de les 20.00, se'n durà a terme una altra a partir de les 21.30. Com que la capacitat al Casal Solleric és limitat, cal reservar entrada al 971 601 498.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.