De fira de còmic a festival

Còmic Nostrum amplia el programa d'activitats a quatre dies, del 5 al 8 de maig. Amb el Marroc com a país convidat, la Misericòrdia, Es Baluard, Flassaders, el Solleric i la biblioteca Ramon Llull seran els centres d'acció

Una vinyeta de Brahim Rais, una de les guanyadores del Festival del còmic.

TW
0

Els personatges de les vinyetes traspassen les fronteres de la Misericòrdia, on des de fa quatre anys recalen per aquestes dates per endinsar-se de ple en diferents espais culturals de Palma. El motiu és la celebració de la quarta edició de la fira Còmic Nostrum, que enguany agafa un caire més internacional i s'allargarà durant quatre dies intensos amb conferències, gimcanes, exposicions, a més de la tradicional fireta al pati dels Homes de la Misericòrdia a partir de divendres dia 6 i fins diumenge.

La cita començarà dijous, dia 5, amb el cicle "Comic & Media LAB", un seguit de conferències que es duran a terme al museu d'Es Baluard i en les quals participaran figures rellevants del còmic de les Illes, del món de l'edició i dibuixants de renom intencional. Pere Joan encetarà les jornades amb la seva novel·la gràfica Lab Nocilla Experiencie. També hi prendran part els editors Anabel Espalda i Joan Narravo, que parlaran de les perspectives del còmic manga fet a l'Estat, i el director del Festival del còmic de Tetuan, Jaouah Diouri. "Seran uns nous espais que pretenen ser una plataforma de debat sobre els nous suports del còmic i les noves possibilitats", explicà ahir Joan Miquel Morey, ànima de l'Associació d'amics i víctimes del còmic, que organitza la fira Còmic Nostrum.

El plat fort de la programació seran les sis exposicions previstes per a aquests dies en diferents espais palmesans. A més de la ja inaugurada al Casal Solleric amb Fernando Vicente, Còmic Nostrum portarà fins al centre de la Misericòrida la retrospectiva Joan Escandell. Els 50 anys de tebeos 1959-2009. Serà, com explicà Morey, "un homenatge en vida" al dibuixant que s'inicià a Bruguera i dibuixà el Capitán Trueno i el Sargento Furia. El recorregut de l'exposició s'inicia amb els seus treballs de l'any 1959 i inclourà uns trenta tebeos originals dibuixats per Esdandell i una proposta inèdita sobre la història d'Eivissa i Formentera en còmic.

El programa expositiu es completarà amb una col·lectiva sobre Còmic nostrum, artistes 2011, al museu d'Es Baluard; una mostra a la biblioteca Ramon Llull, on es recuperarà l'exposició Cada dibuixant és una illa, que més de 15 autors realitzaren per a l'Institut d'Estudis Baleàrics i que es portà al Saló del Còmic de Barcelona; i dues propostes més al Centre Flassaders: d'una banda, la titulada El còmic a Marroc , país convidat a la fira d'enguany, en què es farà repàs als creadors amb trajectòria del país nord-africà i també als joves creadors i,d'altra banda, una altra gran mostra homenatge, en aquesta cas a Ivà. 25 anys de Makinavaja, el último choriso "per primera vegada portarà a l'Illa les pàgines d'aquest autor". Així doncs, seran un total de cinc mostres ben diferents que ompliran de vinyetes Palma per espai de quatre dies.

Ara bé, com sempre, el punt neuràlgic de la cita es concentrarà al pati dels Homens de la Misericòrida a partir de divendres fins diumenge. La tradicional fireta acollirà 65 expositors, a més d'un programa lúdic i cultural on no faltaran els dos autors guanyadors del Festival de Tetuan ni Tomeu Seguí, entre d'altres. Com sempre, la solidaritat serà present al Còmic Nostrum amb una entrada solidària. L'any passat passaren per la fira unes 10.000 persones, segons els organitzadors, i enguany, tot i la retallada del pressupost arran de la crisi (que ha minvat la meitat), ofereix un programa que passa de ser una fira a un festival que vol ser reconegut internacionalment.