Un cop acabades les obres d'urgència del Casal Balaguer, l'empresa Bartolomé Ramon treballa des de fa vint dies en la segona fase de reforma, que se centra en la rehabilitació de la totalitat de la planta baixa, on el pati del majestuós casal recuperarà la fisonomia original. Els arquitectes han previst treure els murs que cobreixen part de les arcades del pati principal que, arran de diverses reformes, en provocaren la parcel·lació. D'aquesta manera, el Balaguer es convertirà en el casal amb el pati històric més gran de Palma, d'aproximadament 600 metres, i s'hi acollirà un espai expositiu i una cafeteria.
Així ho anuncià ahir la regidora de Cultura, Nanda Ramon, en una visita d'obra acompanyada per la batlessa de Palma, Aina Calvo; la consellera de Comerç Indústria, Francesca Vives; els patrons de la Fundació Palma Espai d'Art i els arquitectes promotors de la rehabilitació, Eva Prats, María José Duch, Ricardo Torres i Francisco Pizà. Les obres d'aquesta segona fase tenen un pressupost de més de dos milions d'euros i duraran deu mesos.
Aquesta, però, no serà l'obra definitiva. Quan acabi, encara mancarà una tercera fase, que ja té el projecte d'execució redactat i que se centrarà en l'adequació de la planta noble de l'edifici i la restauració de les façanes tant interiors com exteriors, segons afegí l'arquitecta Eva Prats. L'Ajuntament confia que l'edifici estigui totalment reformat i obert al públic a partir del 2012, encara que no hi ha cap data concreta. L'equip tècnic apuntà ahir que l'actual fase és la més complicada, ja que "hem de fer sistemes de pilotatge per fixar les columnes de les arcades i assentar-les sobre nous ciments", aclarí Parts. Dins aquests deu mesos també es rehabilitarà la totalitat de l'entresòl, s'acabarà l'escala de l'ascensor que comunica tots els nivells de l'edifici i es finalitzarà la planta dels porxos i les cobertes. Unes cobertes que, per cert, foren rehabilitades per complet en unes primeres obres d'urgència. El aquell moment, el Balaguer "es trobava en una situació molt perillosa i se'n varen substituir totes les cobertes", aclarí la regidora Nanda Ramon.
La preservació dels elements tradicionals de fusta del sostre s'han combinat amb altres actuacions més modernes que han aportat molta més lluminositat i nous espais diàfans a aquest casal construït en el segle XVII pel marquès de Reguer. Val a dir que l'execució les obres tampoc no han estat mancades de 'sorpreses' arqueològiques, com la troballa d'un ramal de la font de la Vila (d'origen islàmic i declarada BIC), la localització d'un antic accés al casal pel carrer de Sant Jaume a través d'un arc rebaixat del segle XVI i restes de pintures medievals dins una petita estança. Una vegada finalitzades les obres al Balaguer, "Palma haurà guanyat un nou espai per als ciutadans", afegí Calvo, amb diverses sales d'exposicions, espai per la Fundació Palma Espai d'Art i per al Cercle de Belles Arts. El cost total de la reforma pujarà a 5,9 milions d'euros.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Desitjém que la restauració també permeta donar-li us a l´orgue del Casal. Es tracta de l´orgue privat més gran de l´Illa, i és també un dels més grans. Cal dir que encara que no es tracte d´un orgue històric ni es tracte d´un instrument de transmissió mecànica, es un exemplar molt interessant, fruït d´una època.