TW
0

El dominical britànic The observer publicà diumenge un ampli reportatge sobre la trajectòria artística de Joan Miró amb motiu de la inauguració de l'exposició The ladder of escape (L'escala de la fuga) a la Tate Modern de Londres el proper mes d'abril. L'article, signat per Tim Adams, assenyala que aquesta serà una exposició una mica particular, ja que mostra la carrera de l'artista català envers les llibertats. You get freedom by sweating for it (Tu has suat la llibertat) és el titular de l'extens reportatge, il·lustrat amb imatges de l'obra mironiana i amb una gran fotografia de l'artista al seu estudi de Son Boter, a Palma. Aquesta serà "la primera exposició important sobre Miró en gairebé cinquanta anys", recorda el periodista.

The ladder of escape se centrarà en tres períodes de la carrera de Miró: els seus anys de formació a Catalunya; l'exili a París durant els anys de la Guerra Civil espanyola i l'esclat de la II Guerra Mundial ; i el seu entusiasme pel radicalisme dels anys seixanta. Precisament, el títol de la mostra es basa en una pintura de la sèrie Constal·lacions, que inicià l'any 1939, quan ell vivia a Normandia i les forces nazis avançaven dins l'Estat francès. El compromís polític de Miró -o de reclam de drets i llibertats- és precisament un dels punts claus d'aquesta mostra, que congregarà més de 150 obres, una de les quals prové de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma.
Es tracta d'una nova visió de l'artista sobre uns anys convulsos que, segons apunta un dels comissaris de la mostra, "no és només el punt de vista de Miró, sinó de les turbulències del segle XX i la manera com un artista pot ser format per la proximitat dels esdeveniments polítics", apunta el reportatge.

L'article repassa, pam a pam, alguns dels trets més importants de la vida i l'obra del mestre català d'ençà que a 24 anys "Miró anhela sortir de Barcelona a París" fins a la seva fugida de la capital gal·la amb un quadre sota el braç, la seva entrada al surrealisme, "gràcies a André Breton", per acabar amb la mort del dictador i la seva mirada "cap a noves direccions".