El teatre Municipal ja rep oficialment el nom de Catalina Valls. Una placa a la façana de l'espai escènic del passeig de Mallorca recorda d'ençà d'ahir la polifacètica actriu finada el passat 5 de novembre. Ahir de capvespre, Ajuntament, actors i actrius, i amics de Catalina Valls en recordaren la trajectòria professional i vital en un sentit homenatge a una dona amb empenta i decidida. "És l'homenatge de tot l'Ajuntament de Palma a Catalina Valls i coincideix amb el Dia de la dona, per així visualitzar les dones en la nostra tasca de transformació dels espais públics", recordà la regidora de Cultura, Nanda Ramon.
L'acte d'ahir fou també un homenatge "informal", com explicaren els presentadors Carles Bestard i Jaume Fuster, tal com li hauria agradat a ella, ja que "era una persona a qui li anava la marxa", continuaren. I és que la seva vitalitat fou un dels trets que destacaren part dels actors i amics que feren part de l'homenatge, així com la seva "bonhomia", com apuntà el director Pere Noguera, que en els anys 80 la dirigí a Mort de dama.
El seu paper de Dona Obdúlia també fou recordat per l'actriu Maruja Alfaro, que féu una lectura molt sentida de l'escena del testament de l'obra de Villalonga, que ella també interpretà. "Una escena que tu brodaves", recordà Alfaro abans d'iniciar la lectura.
Però l'acte d'ahir serví també per recordar el vessant multidisciplinar de Catalina Valls. La seva passió pel teatre i "per la vida", com recordà l'actriu Roser Jover, es combinà amb l'activitat a la ràdio i la passió per la literatura. Així, el rapsode Antonio Bonet Sancler delectà els oients amb el poema Profecía, que "moltes vegades recitàrem plegats a Barcelona", mentre que Pepa Vélez, de la fundació Sophia i Miquel Montserrat, també recordà algunes de les lletres de l'actriu. Amés, Júlia Barandiariain recità el darrer poema de Valls.
Ara bé, un dels moments més emotius fou la projecció d'un audiovisual de Catalina Valls en la festa que els seus amics li organitzaren quan complí 90 anys i el cant de l'Himne de Mallorca que composà l'actriu i que ahir vespre fou interpretat per la coral polifònica de Bunyola.
Val a dir que la proposta de canvir el nom del teatre Municipal de Palma pel de Catalina Valls s'aprovà per unanimitat en la sessió plenària de l'Ajuntament per novembre perquè ho sol·licità el grup del PP.
Ahir, doncs, no hi faltà Catalina Cirer, ni la batlessa de Palma, Aina Calvo, ni alguns dels seus amics del món del teatre que "volem mantenir viu el seu esperit", com explicà Ventura Morey, organitzador de l'homenatge. "Fou una persona molt vitalista, que s'apuntava a un bombardeig, aquesta és la nostra Catalina".
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
En quin coneixement de causa dius que na Catalina Valls era franquista i sense disimul? saps l'época que li va tocar viure i ésser xuetona i dona? la vaig coneixer des de que era petita, era una gran dona i tenia un gran amor a Mallorca, si ella era franquista a Llorenç Villalonga, a Maria Antònia Salvà i a Mossén Riber els hauriem de lapidar.
Posar el nom de Catalina Valls -una franquista sense dissimul- al teatre municipal de Palma ha estat una decisió precipitada i desencertada, que no entenen ni els seus mateixos treballadors, a qui no se'ls ha consultat el parer, per no parlar del món teatral en general. I tot perquè al PP se li va ocórrer la gràcia de proposar-ho en mala hora. On treu cap tanta pressa i aquesta suposada necessitat de posar nom a un teatre? Per què no s'ha consensuat? Per quina raó Nanda Ramon ha hipotecat el nom d'aquest teatre en el futur?