TW
1

Avui proposam una ruta indicada per fer amb bicicleta amb coberta mixta, encara que també la podeu fer a peu. Es tracta d'una ruta circular que connecta el nucli urbà de l'Horta (Felanitx) amb cala Marçal. Si optam per la primer opció, la ruta es pot fer en manco d'una hora; per contra, si decidim fer-la a peu, ens torbarem entre dues hores i dues hores i mitja de caminar efectiu.

Partim, doncs, del mateix nucli urbà de l'Horta, des de davant de la mateixa església parroquial de Sant Isidre. Cal comentar que fins a final del segle XIX la població d'aquest llogaret anava a missa a l'oratori públic de l'Horta Nova. El 1868, l'oratori fou erigit en vicaria i, per això, el vicari Martí Sureda tingué la determinació de bastir un nou temple. Les obres començaren el 1869 i s'allargaren durant molts i molts anys. El resultat fou un edifici amb una façana molt austera, centrada per un portal de llinda i amb un parament de pedra vista, sense aterracar, el que tot plegat dotà l'edifici d'una especial estètica. L'ornamentació de la paret bàsicament es redueix a la rosassa i a una creu de fusta. L'interior dibuixa una planta el·líptica, amb capelles laterals entre contraforts. La coberta és una cúpula cega. Pel que fa a retaules, disposa d'un interessant repertori, bàsicament procedent de les esglésies de Felanitx i d'Artà. La peça més interessant que conté és, sens dubte, la taula de Rafel Mòger, datada a mitjan segle XV, on es representen sant Bernadí i sant Bernat de Claravall.

Partim des de la mateixa església en direcció al port de Felanitx (gregal) per la carretera que travessa el nucli i ens desviam cap a cala Ferrera (indicacions). Al cap de poc, just a la sortida del nucli urbà, podrem contemplar una casa amb la característica torre de defensa circular. Just davant l'immoble parteix un camí en direcció cap a la mar (xaloc), indicat amb un cartell de fusta que diu "Portocolom", per on continuarem. Aquesta via no l'hem de perdre en cap moment, ja que ens durà fins als vials de migjorn de la cala.

Els primers metres es troben asfaltats. Un dels edificis que ben segur ens cridarà l'atenció és sens dubte la torre de molí que s'alça a la nostra dreta. Avançam i deixam de banda les terres conegudes com les Oliveres, avui dividides en nombroses tanques de pedra en sec. Aviat assolirem una cruïlla on haurem de prendre pel vial de l'esquerra. El paisatge és absolutament característic d'aquesta zona del Migjorn de Mallorca: tanques de secà, amb vells ametlers i també garrovers. A voltes localitzarem alguna petita barraca i alguna construcció moderna. L'asfalt aquí ja ha desaparegut.

A mesura que ens acostam a la mar, el camí s'endinsa en un comellar, en part envaït pel pinar. Aquest tram mostra una bellesa especial. Al final de la tirada sortirem a un camí de carro on voltarem a l'esquerra. Després de deixar un portell, ens trobarem en els mateixos vials de la urbanització que circumda cala Marçal. Aquesta rada, coneguda també com el caló d'en Marçal, es formà a partir de la desembocadura del torrent del Barranc, que neix al vessant de llevant del puig Salvatge i travessa la Marina Gran. Sembla que el topònim prové de la possessió propera, la Torre d'en Marçal. En aquesta cala hi havia històricament destinada una guarda secreta per tal de vigilar el litoral. El 1968 s'inicià el procés urbanitzador, promogut per l'empresa Explotaciones Rolando SA. El tipus d'edificacions predominants són els habitatges unifamiliars.

Proposam la tornada pel camí que neix en la mateixa cala, el qual remunta part del torrent. Aquí roman un dels grans hotels de la zona. Aquesta tirada no és, ni de bon tros, tan atractiva i interessant, encara que és una bona manera de gaudir una perspectiva diferent.

Després de deixar l'hotel, el camí s'eixampla -gairebé com una autovia-. A la dreta ens queden els terrenys de la Marina Gran. Aviat el camí gira bruscament a la dreta, just a l'altura de Cas Freds. Més endavant deixa les Planetes i també el lloc conegut com el Barranc. Aquí l'amplària es redueix considerablement, la qual cosa també ens obligarà a avançar amb una mica més de cura.

Més endavant deixarem el lloc de la Perassa i la petita explotació agrícola de Can Roques Blanques. Abans d'arribar a l'Horta Nova, al lloc conegut com na Martinenca, trobarem un camí a l'esquerra per on continuarem. Aquesta tirada dibuixa una ziga-zaga, per on tornarem de nou a l'Horta sense haver de passar per la carretera principal.