El director de Pa negre, en un discurs d'agraïment per les distincions que ja ha rebut el film. | C. DOMENEC
Els premis Goya entren en la setmana decisiva. Serà diumenge, dia 13 de febrer, a partir de les 21.30 hores, que es coneixeran els noms dels vencedors dels guardons que entrega l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques. En aquesta edició, el cinema illenc torna a estar d'enhorabona. Daniel Monzón triomfà l'any passat amb Celda 211 i enguany és Agustí Villaronga qui pot proclamar-se el gran triomfador de la nit. Pa negre, la pel·lícula del director palmesà, aspira a un total de 14 distincions, entre les quals figuren les més importants: la de millor pel·lícula i la de millor director.
Els premis Goya arriben marcats, a més, per la polèmica. Serà després de l'entrega de guardons quan el president de l'Acadèmia, Àlex de la Iglesia, farà efectiva la dimissió a causa del seu desacord amb la llei Sinde. En tot cas, De la Iglesia també gaudirà d'aquesta festa del cinema, atès que el seu film, Balada triste de trompeta, aspira a aconseguir un total de 15 estatuetes. Un altre dels rostres a seguir diumenge serà el de la directora i vicepresidenta de la institució, Icíar Bollaín. La seva cinta, También la lluvia, ostenta un total de 13 candidatures. La quarta rival en discòrdia serà Buried, de Rodrigo Cortés, amb 10 nominacions.
Sense cap dubte, Pa negre és la gran sorpresa d'entre les candidates principals, i això que Villaronga no és cap nouvingut als Goya. El cineasta illenc aconseguí el de millor guió original l'any 1990 per El niño de la luna, un film que recollí igualment el guardó de millor disseny de vestuari i el de millor maquillatge i perruqueria. La llàstima fou que el realitzador palmesà se n'anà de la gala amb set nominacions sense premi, incloses les de millor pel·lícula i millor director.
La relació d'Agustí Villaronga amb els Goya no es va rompre en aquest punt, atès que El mar, una cinta que el mallorquí rodà l'any 2000, aconseguí dues candidatures per als Goya de 2001, encara que no varen ser directament per a l'autor palmesà, sinó per a Antònia Torrens -millor actriu revelació- i per a Jaume Peracaula -millor fotografia. El mar quedà amb les mans buides, tot i que es tracta d'una de les millors pel·lícules signades per un Villaronga que sempre ha estat considerat una rara avis en el panorama cinematogràfic estatal.
Les 14 nominacions de Pa negre tenen el mèrit afegit que es tracta d'un treball rodat en català, un mèrit que el mateix Villaronga es nega a destacar i que veu com un reflex de "normalització".
Aquest film, que arribà a les mans del director palmesà com un encàrrec, ha obrat el prodigi de connectar el seu personalíssim univers amb el públic. El mallorquí havia estat afalagat per la crítica en nombroses ocasions, però la qualitat dels seus plantejaments narratius no ha obtingut la merescuda resposta a les taquilles fins ara.
El pas d'aquest film pel Festival de cinema de Sant Sebastià fou molt satisfactori, inclosa la Conxa de Plata com a millor actriu que hi aconseguí una Nora Navas que té moltes possibilitats d'endur-se'n també el Goya. Tampoc no es poden oblidar els tretze guardons que Pa negre obtinguts als premis Gaudí del cinema català. I és que tots els auguris l'acompanyen.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.