TW
2

El barri de Gràcia, a Barcelona, es convertí aquest cap de setmana en una extensió de la vila de sa Pobla. Era la celebració de la popular festa de Sant Antoni i dels tradicionals foguerons, que de cada any apleguen més adeptes, tant mallorquins residents a la Ciutat Comtal com barcelonins bocabadats amb aquesta demostració de cultura popular. Les principals places i carrers del cèntric districte català tornaren a ser l'escenari, i ja fa 19 anys que ho són, de les gloses, el ball de bot, la música de les xeremies i de la ximbomba, i l'olor de sobrassada i botifarró.

El promotor de la festa, l'apotecari i dinamitzador cultural Toni Torrens, president de l'associació Albopàs, rebé a la seu del barri una bandera de Gràcia com a present d'aniversari. "En faig 26!", digué amb ironia, abans d'aclarir que, "de fet, 26 són els anys que em queden per complir-ne 100, i hi pens arribar". Entre les autoritats, que encapçalaren una cercavila per les principals vies de Gràcia, hi figuraren Pere Joan Martorell, director de Cultura del Govern; Joan Font, conseller de Cultura i Patrimoni del Consell; Gabriel Cerdà, director insular de Patrimoni; Biel Barceló, secretari del PSM-EN, i Margalida Vidal, candidata nacionalista a la batlia de sa Pobla.

En la marxa, també hi participaren els Xeremiers de Sóller, Sonadors dels Vuit Vents, els Xeremiers de Mallorca, la Sacairada i els Caparrots d'Estiu d'Albopàs. En arribar a la plaça de la Virreina, el foc i els petards dels Dimonis d'Albopàs, acompanyats pel drac Gaudiamus de Gràcia, donaren pas a l'encesa del fogueró principal, de la mà de Torrens i les autoritats, que anunciava que la ingesta començava. La plaça del Diamant, plena de gom a gom, fou en aquells moments l'escenari principal per torrar els 300 quilos de sobrassada i els 300 de botifarró, arribats per a l'ocasió des de sa Pobla.

En plena digestió, l'epicentre de la festa es traslladà novament a la Virreina amb les actuacions musicals de Caliu, que interpretà temes del disc Punt i seguit, i de Balladors de Lluc. Els balls al voltant del foc duraren fins a la matinada abans de donar per acabada una celebració plena d'activitats, que començà dijous amb la inauguració de l'exposició de pintura Joves artistes de les Illes Balears interpreten Chopin, un tast de productes illencs que presentà Pere Tàpias i una glosada improvisada amb Mateu Xurí i els germans Pere i Manel Martorell.

Divendres havia estat el torn de les presentacions de novetats literàries relacionades amb Sant Antoni, la música i la cultura popular. Francesc Vicenç Vidal omplí l'Espai Mallorca per explicar la festa a través de la música amb Diguem visca Sant Antoni! Una aproximació musical a la festa. A l'associació Lluïsos de Gràcia s'anuncià la cuina de sa Pobla amb el llibre Temptacions de Pinyol Vermell i, al centre artesà Tradicionàrius, Manel Martorell hi presentà Toni Roig, un trobador del segle XXI. Acompanyat de Biel Majoral, Martorell explicà que el llibre sorgí en l'etapa final dels seus estudis al Conservatori de Música quan, "amb la desgràcia de la mort de Toni, vaig pensar que era un bon moment per demostrar la meva gratitud a un artista complet". Martorell destacà també "el compromís a través de la música tradicional" del líder d'Al-Mayurqa, desaparegut fa poc més de tres anys. Majoral i Martorell, per concloure l'acte, interpretaren No ens faran callar, la cançó de Toni Roig que s'ha convertit en una mena d'himne de resistència. "Hem de recordar encara les manques de llibertat", assegurà Majoral, qui declarà, a més, que "el llibre conta la vida d'un referent i també és un homenatge a la gent senzilla que ha fet una feina".

Ball de bot, protagonista

Al mateix centre artesà Tradicionàrius, abans de l'actuació de Caliu i la ballada popular, Xeremiers de Sóller presentaren el darrer disc amb un concert que compartiren amb estudiants de música clàssica de Sóller. Els sollerics oferiren un repertori tradicional, però, en la part final, s'endinsaren en versions més modernes de grups com els Beatles o bandes sonores de pel·lícules amb el timbre dels flabiols i les xeremies.

Per anunciar el que havia de passar més tard, tots els grups de xeremiers desplaçats de Mallorca a Barcelona tocaren dissabte migdia al mercat de l'Abaceria de Gràcia. Era l'anunci d'una vetlada santantoniera que de cada vegada pren més embranzida i que féu cremar nou foguerons a les diferents places i carrers de Gràcia.
Més de dos centenars de mallorquins han viatjat enguany per donar a conèixer Sant Antoni a Gràcia, una festa totalment integrada entre els principals esdeveniments al carrer de la ciutat de Barcelona.