Calvo encengué el fogueró, que hagué de menester una bona estona per prendre. | Teresa Ayuga

TW
0

La festa del patró tornà a omplir ahir les places i carrers del centre de Palma. Tant és si és una revetla de crisi o si no hi ha grans 'ganxos' musicals, la festa la fa el poble i, una vegada més, quedà demostrat. L'única novetat d'enguany fou l'ambient preelectoral que es respirava a determinats racons de Palma. I és que a quatre mesos de les eleccions els partits polítics aprofitaren la vetlada per fer-se veure. És més, la gran majoria optà per mostrar els primers eslògans polítics o fins i tot imatges audiovisuals de gran format, com la del president Antich amb una carabassa. Era, doncs, el tret de sortida polític, tot i que la majoria dels ciutadans hi anava per uns altres tipus de curses, com la de trobar lloc davant la torradora per coure el botifarró o la xulla.

La bauxa havia començat a les set i mitja a la la plaça Major, que tornà a ser el centre de la festa revetlera. El ball dels gegants de Cort i l'actuació dels Castellers de Mallorca en donaren el sus oficial. Mitja hora més tard, la comitiva consistorial arribà a la plaça per a l'encesa del fogueró. Al capdavant, la batlessa, Aina Calvo, flanquejada per gairebé tots els membres del seu equip de govern. Els regidors populars tampoc no quedaren enrere i engreixaren el nombre de representants a la foto oficial. L'únic emperò fou que costà encendre el foc. Al principi, en comptes de flames, hom podria trobar-se una gran fumarada -a mode xemeneia- i el munt de llenya mig trabucat. Per sort, tot quedà en una anècdota.

Mentrestant, l'ambient s'anava escalfant amb milers de ciutadans al carrer quan passaven les nou del vespre. Tothom cercava un lloc per sopar entre les 176 torradores distribuïdes pels carrers de Palma i les 12 tones de llenya que cremaren fins al final de la vetlada. Les primeres places més animades, com ja sol ser habitual, foren la de Joan Carles I, la d'Espanya i la de Santa Eulàlia. Aquesta darrera s'ha convertit en el mostrador de paradetes polítiques per excel·lència.

Enguany l'envelat més gran fou el del Bloc, engalanat amb els eslògans de "Compromís amb Palma", d'Antoni Verger i Biel Barceló. Fins i tot hi muntaren una pantalla gegant amb les seves 'apostes' de futur. Ara bé, l'oferta gastronòmica no era tan innovadora i a preu de dos euros. El mateix preu que oferien Joan Lladó i Cathy Sweeney per un cocarroi o una panada a la parada d'Esquerra Republicana. Per contra, Manel Carmona i Nanda Caro (Esquerra Unida), també al mateix indret, oferien la possibilitat de "tirar al vàter les conseqüències del capitalisme: Botín, la crisi, els corruptes, la hipoteca i la monarquia", asseguraven.

Allà mateix, el regidor de Participació Ciutadana, Eberhard Grosske, feia balanç de l'inici de la revetla i recordava que té un 25% menys de pressupost en festes que fa quatre anys, "un fet que mai no havia tingut lloc", remarcà. En demanar-li pel balanç del que suposa que serà el seu darrer Sant Sebastià com a organitzador, Grosske puntualitzà que "no té per què". Vaja, que continuarà en llistes municipals. I encara cabien més partits polítics a la plaça de jazz. Ben grossa també era la parada d'UM, amb Josep Melià al capdavant. Aquests repetiren el 'menú' revetler de l'any passat i optaren per les Euelitas en botifarró, a tres euros el platet. El mateix preu que havien fixat els membres del CDS, però aquests amb una palangana ben farcida de carn i amb un eslògan de record cap allò que en diuen 'centre'.

I enmig de tants d'envelats, els ciutadans passejaven d'un costat a l'altre a la recerca de menjar, beure i bona companyia. Els més aventurats fins i tot havien portat la seva barbacoa de casa i les instal·laren enmig del carrer, no fos cosa que no tinguessin lloc. També ben concorregudes estaven les rodalies de la plaça del Coll, vora la Major, punt cèntric de la vesprada amb les anades i vingudes dels ciutadans d'un indret a l'altre. Al carrer Miracle, el president Francesc Antich, acompanyat de Calvo, la presidenta del Consell, Francina Armengol, i la del Parlament, Aina Rado, conversava ben xalest amb simpatitzants i col·laboradors. Així mateix, els socialistes aprofitaren per començar la cursa preelectoral amb un vídeo amb els principals eslògans per al Consell, el Govern i Cort. Les menjues al PSOE eren una mica més cares, arribaven als 4 euros per palangana.

Per contra, els seus màxims rivals, els populars, semblava que havien buidat les existències de Ca na Paulina amb les 3.700 palanganes de menjar que repartiren de franc entre militants i convidats. Eren els únics que ho donaven gratis. Com sempre, no hi faltà la música i el ball en directe. I enmig d'ells José Ramon Bauzà, Miquel Ramis, Joan Flaquer i José Maria Rodríguez salundant a tort i a dret. Palma bullia de ciutadans que tenien ganes de festa i volien oblidar-se de crisi i maldecaps. La nit era llarga.

Música sota la lluna plena

El fred, encara que no intens, no féu defallir els milers de ciutadans que ompliren ahir les deu places de la revetla de Sant Sebastià. El públic no es deixà acovardir per les inclemències meteorològiques i optà per abrigar-se amb la calor de la música. Ben sopats després de les torrades, els palmesans tornaren a tenir Ciutat com un escenari gegant en el qual podien gaudir de diversos estils de música. Més enllà de les diferents opinions sobre el programa elaborat per l'Ajuntament, tothom es mostrà disposat a passar-s'ho d'allò més bé. La plaça Major fou el lloc d'aquesta revetla per al ball de bot. La següent a donar el sus de sortida fou la nova localització a la costa de la Pols, on els DJ en feren de les seves.

Les places de l'Olivar i de Joan Carles I foren les següents a posar-se en marxa. A l'Olivar obrí el foc Coanegra, mentre que els primers a pujar a l'escenari de Joan Carles I foren Hypnotyze-me, guanyadors de la 4a edició de Palma Colada. A Sant Francesc, Quico Veneno fou el primer que escalfà els motors en una plaça que, sorprenentment, no estava tan plena com s'esperava. La que sí que era plena a vessar era la d'Espanya. Ara bé, el boom de gent hi fou passades les deu, quan tocava Carles Grimalt, a l'espera de Nena. L'actuació de la costa de la Pols fou una de les sorpreses, amb DJ, mentre que a la plaça Major prevalia la cultura popular a l'espera de Loquillo. Tanmateix, la nota dominant fou l'anada i vinguda de gent entre places.