Pere A. Serra, ahir amb el galerista Joan Oliver Maneu.

TW
1

"Juli Ramis és viu. Aquí a baix hi ha tres sales dedicades a ell i en continuen arribant peces cada dia. Això fa que la seva memòria sigui ben viva". Amb aquestes paraules, Pere A. Serra recordava ahir la importància de l'artista que captivà la seva mirada de ben jove. Les vivències de l'editor i president de la fundació Tren de l'Art envers la plàstica i la persona de Ramis centren el catàleg Juli Ramis a Can Prunera, un volum carregat de records que es presentà ahir capvespre al Museu Modernista de Sóller.

El galerista Joan Oliver Maneu fou l'encarregat de fer la presentació del llibre, en el qual "es dóna testimoni de la teva capacitat de mantenir l'amistat i de saber ser amic dels teus amics: Ramis, Miró o Sassu", digué Maneu. A títol introductori, el galerista apuntà al nombrós públic assistent que aquest llibre "és com si fóssim davant Pere Serra i ens contàs les seves vivències amb Juli; una relació que fou ben fructífera". Tot i això -assenyalà-, el seu reconeixement no ha estat del tot massiu, perquè "Mallorca i Espanya són els indrets on menys es coneix la seva obra i on menys se'n parla".

Maneu recordà també que Serra començà a admirar l'obra de Ramis de jove, quan passejava pel carrer de la Lluna i quedava palplantat davant els quadres "d'una mà sensible". "En els anys quaranta i cinquanta, la crítica tan sols tenia elogis per a Ramis", afegí Pere A. Serra.

Les anecdòtes i l'experiència d'Oliver Maneu i l'autor s'intercalaren durant tot l'acte de presentació, en què no hi faltà la narració de la primera exposició de Ramis a les galeries Quint de Palma, quan "només en vàrem vendre un quadret", rememorà l'editor. Així mateix, Maneu destacà que Pere A. Serra resseguí el recorregut artístic de Ramis, a qui conegué en persona cap a l'any 1970. El retorn de l'artista a Mallorca és un altre element clau en aquest llibre, a més a més de la seva creativitat i riquesa d'estils.

Per part seva, el president de la fundació Tren de l'Art recalcà la importància que l'obra de Juli Ramis sigui "reconeguda per la seva terra". Aquesta afirmació provocà les mamballetes del públic. Hi assistiren els batles de Sóller i Fornalutx, Josep Lluís Colom i Joan Albertí; el fiscal en cap de Balears, Bartomeu Barceló; els consellers del Ferrocarril, Vicenç Sastre i Amador Pastor; l'escriptora Rosa Maria Colom; l'historiador Joan Nadal; el catedràtic de la UIB i metge Xesc Bujosa, a banda d'un nombrós grup d'artistes, entre els quals hi eren Glòria Mas, Paco Lorente, Salvador Martínez, Miki Anton i la crítica Gudi Moragues, entre molts altres.