Quan s'acosten les festes de Sant Sebastià el Grup filatèlic i del col·leccionisme de Palma escalfa motors per a la seva principal activitat de l'any. L'entitat, amb més de cent anys de tradició, participa en el programa de festes del patró amb una exposició en la qual la filatèlia i la cultura es donen la mà. Enguany commemoraran el setè centenari de la mort del rei de Mallorques Jaume II amb una l'exposició històrica que el Grup inaugurarà dilluns que ve, dia 17, a 20 hores a la seva seu de la plaça Alexandre Fleming de Ciutat.
Serà un repàs històric del passat de l'Illa a partir de l'arribada de les hosts catalanes del rei en Jaume i posant especial èmfasi en el seu fill Jaume II, rei de Mallorques. I, com no podia ser d'altra manera, els segells, les postals i els mata-segells seran el fil conductor d'aquesta narració expositiva, que "pretén donar a conèixer els fets culturals més rellevants", explicà el president del Grup filatèlic, Andreu Carles López.
La col·lecció temàtica arriba des del País Valencià gràcies a un col·leccionista particular, Salvador Carrasco, que ha cedit el muntatge i que repassà el llegat de la Corona Catalanoaragonesa. Imatges de Mallorca, València, Catalunya, Carcasona, l'Alguer i Múrcia són punts rellevants de la mostra que també inclou fullets i postals de tota casta. Al costat, una breu explicació formal "que farà més comprensible la narració als infants", afegí el president.
L'exposició es completa amb l'edició d'un segell commemoratiu al rei Jaume II que el Grup filalètic i la Federació balear de societats filatèliques han realitzat. És una estafeta amb segell i gomígraf especials dedicats al monarca que serà presentat en societat dimarts, dia 18 de gener. A la imatge, s'hi pot veure la miniatura de la coronació del monarca que apareix al Codi de Privilegis.
El programa d'Exfilpalma 2011 es completa amb tallers i visites infantils durant tota la setmana, a més de la conferència del president del Grup, Andreu Carles López, sobre La correspondència del segle XVIII a l'Arxiu de Ciutadella. El grup també aprofitarà la festivitat per fer la trobada anual el dia de Sant Sebastià, cosa que combinarà amb un mercadet de Col·leccionisme obert a tothom, a la mateixa plaça de Fleming.
Orígens del correu
Si bé l'època medieval és l'epicentre de la trobada filatèlica d'enguany, és molt ajustat el que es pot consevar avui d'aquell moment. És cert que el correu ha existit en totes les civilitzacions d'ençà que es coneix l'escriptura, però no fou fins al segle XVIII quan prengué forma "com una organització estatal", explica el president. "Abans era un servei privat reservat a bisbes, reis i gremis". A més, fins al segle XIX si hom volia tenir per cert que la missiva arribaria al seu destí, era necessari fer el paper per duplicat i triplicat.
Així doncs, hem de deixar passar bastants segles fins trobar Onofre Barceló, el primer mallorquí que féu de correu entre Palma i Barcelona. Fou el seu fill, el capità Barceló, qui seguí el llegat familiar de fer de correu, una activitat que combinà amb la de corsari, un fet bastant habitual segons explica Carles Andreu López. Ara bé, Mallorca va estar incomunicada entre ella fins "a l'arribada del primer govern liberal el 1810", on es fixà la necessitat d'una correspondència entre Palma i els diferents nuclis de l'Illa, com a mínim tres pics per setmana. Avui les noves tecnologies han fet recular la història d'aquell correu, però els seus seguidors continuen essent ben fidels.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.