La suma d'internet i la crisi està resultant inspiradora perquè molts emprenedors cerquin noves maneres de dur a terme els projectes. Com sempre passa quan hi ha dificultats, la cultura és castigada molt més que altres àmbits de la vida pel fet de ser considerada accessòria, idea falsa que perjudica tot un sector que no només serveix per enriquir la vida dels ciutadans, sinó que també dóna de menjar a molta gent. Se cerquen noves maneres d'aconseguir doblers per treure endavant les idees i el crowdfunding guanya cada vegada un lloc més important com a via per obtenir el finançament necessari.
Cal demanar-se en primer lloc què és el crowdfunding. Es tracta d'un tipus de finançament en massa o col·lectiu; és a dir, els particulars fan petites aportacions perquè un projecte creatiu pugui sortir endavant. Internet és en aquest cas l'expositor idoni perquè els interessats puguin avaluar la qualitat dels projectes i decidir llavors si duen a terme o no la seva aportació. Els nombre de pàgines webs de crowdin creix dia rere dia, encara que a Europa no s'ha arribat al nivell de finançament de projectes que hi ha en aquests moments als Estats Units. Malgrat l'evident interès que té el crowdfunding per als projectes artístics, aquest sistema de finançament pot ser útil per infinitat de productes i campanyes.
Aquest senzill mètode d'obtenir donacions s'utilitza des de l'any 2004 a la indústria cinematogràfica espanyola, amb casos com el de la pel·lícula El comsmonauta. Les Illes Balears disposaran a partir de febrer d'una nova web de crowdfunding, anomenada Kreandu, dedicada en exclusiva al món audivisual. Els projectes que siguin a la web a la recerca de finançament hauran passat primer un filtre de qualitat. Després tindran 90 dies per recaptar els doblers necessaris per dur-se a terme. No només els particulars hi podran fer donacions, sinó que també les empreses tindran la possibilitat d'actuar com a espònsors.
A Kreandu, seran els autors dels projectes els que decidiran l'import mínim de les donacions i també determinaran si hi haurà recompensa per als donants i de quin tipus. Per exemple, a la pel·lícula El Cosmonauta, els donantt varen aparèixer als crèdits. Entre els socis que formen part de Kreandu, hi ha el Clúster Audiovisual de les Illes Balears (CLAB), una agrupació d'empreses i entitats audiovisuals de les Illes Balears, entre les quals es troben IB3, Palma Pictures i Ràdio i Televisió de Mallorca, per citar-ne algunes. De moment, se seleccionaran quatre projectes per provar com funciona aquesta plataforma, que permetrà al públic finançar els projectes que trobi més adients.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Sra Maria Llull; Se le debe hacer a Vd la boca agua cada vez que menciona su "CROWDFUNDING" pero a mi cuya cultura linguistica no pasa del Catalan y Castellano, y que no estoy vendido a la "ñoñez" del anglicalismo, he de decirle que continuaré haciendo mis humildes donativos por mi libre albedrio, con Naturalidad, discrecion y mis mejores sentimientos Ah y procurando no tener problemas para traducir un adjettivo?? . Con mis Mayores Respetos.