Per segon any consecutiu, el teatre Principal de Palma acollí ahir l'acte principal de l'Obra Cultural Balear per a la Diada de Mallorca, un esdeveniment cultural i reivindicatiu que enguany tornà a omplir l'espai escènic amb un esperit d'orgull. Els planys sobre la situació del país i de la llengua donen pas a una campanya en positiu amb la qual, sota el lema Mallorca m'agrada, l'Obra pretén mostrar els aspectes rellevants de l'Illa sense perdre l'esperit crític que des de sempre ha caracteritzat l'entitat. "Cal tenir un país amb tots els elements necessaris per seduir i ser més seductors", assenyalà el president de l'OCB, Jaume Mateu, en la lectura del manifest.
La música fou un element clau de l'acte al Principal, en el qual no faltà el record del vitalista Toni Roig, finat fa tres anys. La seva veu se sentí de nou a Ciutat a través del No ens fareu callar a la gran pantalla del teatre i que aplegà les mamballetes del públic mentre els músics d'Al-Mayurqa i Miquel Brunet n'interpretaven la melodia. És una lletra reivindicativa que no perd força, com no en perd tampoc la veu de Biel Majoral, que també ahir vespre havia d'interpretar les seves punyents cançons a sa Pobla, igualment dins els actes commemoratius de la Festa de l'Estendard.
La celebració de l'Obra s'havia iniciat passades les nou del vespre amb la lectura del Manifest del 31-D per part de la junta directiva de l'entitat. És el text que enguany ha escrit Joan Melià i que ja s'ha pogut escoltar als 43 pobles. La importància de la Sibil·la com a Patrimoni de la Humanitat i la crítica per la "pluja constant de mentides i informacions esbiaixades" que qüestionen la unitat i el futur del català centren part del manifest. Just després, la música començà a sonar de mà dels germans Martorell, Pere i Manel, que anaren més enllà del discurs oficial i, sense embuts, reclamaren als polítics "que d'una vegada per totes el 31 de Desembre sigui proclamat com la Diada de Mallorca", reclamà Pere Martorell, que es lamentà que "ni que hi siguin els nostres, no ho canvien".
La glosa improvisada de Mateu Matas Xurí i el cant popular i punyent de Francesc Ribera, Titot, també es passejaren per damunt l'escenari del Principal davant un públic que aplaudí de bon de veres en sentir Sa Porrassa i Jo sóc català. Després, arribà el record per a "l'amic Toni Roig". És més, en l'acte d'ahir tampoc no hi faltaren quatre peces del conegut Al Mayurqa-Clàssic a càrrec de l'Orquestra de Cambra.
La música es compaginà amb la presentació de la nova campanya de l'OCB, que "proclama l'estima cap a la nostra terra" i que pretén significar "un vertader rearmament de moral", segons explicà el coordinador de l'Obra, Tomeu Martí. Mallorca m'agrada és una petita guspira que vol "deixondir l'ensopiment i encedre la flama del coratge", recalcà el president, Jaume Mateu, que també centrà el seu discurs en la importància de la cultura, el paisatge illenc, la defensa del patrimoni i l'empenta de les seves gents. "Aquesta illa nostra, des de fa prop de vuit-cents anys, no s'ha cansat mai d'engendrar grans creadors (...) i també n'ha acollits molts d'altres que han contribuït a fer-la gran, molt gran", va afegir.
Eren els apunts històrics per recordar la celebració més antiga d'Europa, la Festa de l'Estendard, i rememorar l'entrada de les hosts del rei En Jaume a la Madina Mayurqa. La petja del Conqueridor contribuí a ser avui qui som.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Enhorabona Ocb!