TW
1

Menorca i els menorquins són aliens durant la jornada d'avui als Sants Innocents, que passa desapercebuda perquè l'illa celebra el seu particular "dia d'enganar" l'1 d'abril, en perviure un costum iniciat durant els governs britànics de l'illa, en el segle XVIII. Els països anglosaxons organitzen les inocentadas l'1 d'abril, jornada denominada "april fools" a Anglaterra, "pesce d'aprile" a Itàlia, i "poisson d'avril" a França. El primer dia d'abril és la jornada que elegeixen els menorquins per fer bromes, un costum conegut popularment com el "dia d'enganar", a la qual se sumen els mitjans de comunicació locals, que avui no publiquen cap notícia desenraonada o inversemblant.

La celebració del "dia d'enganar" a Menorca l'1 d'abril es va iniciar després de l'ocupació militar de l'illa, el 1709, que va adquirir carta de naturalesa en virtut del Tractat d'Utrech de 1713. L'illa era un punt estratègic per la seva ubicació a la Mediterrània occidental, a més de comptar amb un dels ports naturals més segurs, el de Maó. El govern britànic de Menorca es va prolongar durant tres dominacions: 1713-1756, 1763-1782 i 1798-1802, d'interrompudes per la dominació francesa (1756-1763) i espanyola (1782-1798).

El Tractat d'Amiens (març de 1802) va tornar definitivament Menorca a la Corona espanyola, encara quan ha subsistit una empremta important i un rastre encara visible de la presència britànica en l'arquitectura, la xarxa viària (Camí donin Kane), costums, locucions populars (anglicismes) i en la gastronomia menorquina.