Correspondència privada, esborranys, primeres edicions, fotografies i bibliografies completes d'autors essencials en llengua espanyola com Pablo Neruda, Vicente Aleixandre o Camilo José Cela passen així a formar part del patrimoni públic i estan ja a l'Arxiu General de l'Administració, a Alcalá de Henares (Madrid).
Més de 2.500 metres lineals de documents i un centenar d'imatges de cinc premis Nobel i altres Premis Nacionals componen aquest llegat, el procés de cessió del qual es durà a terme el pròxim dia 29 de desembre, segons han confirmat fonts del Ministeri.
"La tramitació administrativa ja està feta, així com la transacció de pagament. Només falta un últim acte d'intervenció de l'Estat que comprova que la relació entre el que s'ofereix i el que es paga és correcta", ha assegurat avui el director general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Rogelio Blanco.
Blanco ha lloat tant el "diàleg fàcil" amb Carme Balcells com la seva trajectòria d'agent literària, que "en el seu moment" va ser la "més important".
Per a Blanco, Balcells "va saber aglutinar l'espai literari iberoamericà" i recollir "el testimoni que després van prendre els escriptors espanyols".
"El premi Nobel d'aquest any, Vargas Llosa, és allà. El premi Cervantes d'aquest any, Ana María Matute, és allà", ha subratllat.
Correspondència d'Alberti
I entre les joies del llegat, "que són moltes", ha destacat la correspondència de Balcells amb Rafael Alberti "plena de dibuixos de l'escriptor" o "les més de mil caixes amb material de Gabriel García Márquez", en les quals es troben 30 obres originals, galerades i fins i tot edicions "pirata" de les seves obres.
Ara comença el treball d'emmagatzematge i preservació de tot el llegat. "Ella ha donat un tractament d'arxiu d'empresa i ara nosaltres hem de donar-li un tractament arxivístic segons les normes internacionals, però Balcells ha estat tan meticulosa i era tan conscient de la necessitat de preservar tot aquest material que la posada al punt serà fàcil", segons Blanco.
Durant la Setmana dels Nobel 2010, on Vargas Llosa va rebre el premi cotitzat a començaments d'aquest mes, la ministra de Cultura, Àngeles González-Sinde, va assegurar que li semblava "molt interessant" la incorporació al patrimoni espanyol d'aquest llegat, encara que va considerar "molt prematur" parlar de negociacions.
Ara, amb tot aquest "riquíssim patrimoni" de nou incorporat, Blanco considera que Espanya es reafirma com "una potència arxivística mundial", ja que se sumen als documents que el Ministeri de Cultura ja té d'altres autors com José de Echegaray o Jacinto Benavente, també premis Nobel.
I malgrat que les adquisicions recents encara han de passar un procés d'investigació i d'anàlisi per determinar quin material està subjecte a les lleis de protecció de dades, Blanco espera poder posar a la major brevetat possible part d'aquest patrimoni a disposició del públic.
"Carme Balcells volia deixar un llegat per a tots els espanyols", ha dit, "i imagín que la ministra pensarà, i si no jo l'ho demanaré, fer una mostra" per exposar-lo.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
tAMBÉ AMB ELS DINERS QUE ESPOLIEN AQUESTES ILLES NOSTRES , A MÉS DE FER-LOS SERVIR PER COMPRAR LLEGATS, PAGUEN ALS JUTGES DEL SUPREM QUE FAN LLEIS PER IMPOSAR-NOS LA SEVA LLENGUA O LA DELS QUE HAN ARRIBAT FA QUATRE DIES !
Amb els doblers que espolien a Catalunya després hi compren els llegats culturals. Negoci rodó.
Esper que vinguin els partidaris de la mort del català que diuen que de la llengua no es menja a dir que aquests tres milions d'euros públics tudats en la promoció de l'espanyol són un insult a tota la gent que està perdent la feina i l'habitatge per mor de la crisi.