Moment final del lliurament dels premis 31 de Desembre, al Teatre d'Artà. | Ferran Aguiló - J. Lladó.

TW
7

Els premis 31 de Desembre que lliura anualment l'Obra Cultural Balear (OCB) varen lluir en la gran gala de la Nit de la Cultura celebrada dissabte vespre al Teatre d'Artà. No hi faltà el tradicional reconeixement a persones i entitats compromeses amb la promoció de la llengua i la cultura catalanes. A més, en la 25a edició, l'entitat anuncià una nova campanya que, amb el lema "Mallorca m'agrada!", cercarà aixecar l'autoestima dels mallorquins perquè se sentin orgullosos de la seva llengua, cultura, tradicions i personatges.

Durant el discurs de cloenda, el president de l'OCB, Jaume Mateu, avaluà el final d'any en curs anunciant que "continuam creixent en nombre i en activitats, i hem augmentat les delegacions a Mallorca i els contactes amb la resta d'illes". Mateu animà a invertir tots els esforços possibles "a convertir la nostra cultura i la nostra llengua en les eines més eficaces per vertebrar i cohesionar les nostres illes". A més, va envestir contra "l'exclusió que alguns propugnen, que nosaltres afrontarem amb la suma", i avisà que l'OCB "plantarà cara als atacs contra la llengua catalana i desmuntarem les mentides, tergiversacions i acientífiques teories que cerquen marginar-nos". Així mateix, Mateu tingué paraules per al desaparegut mossèn Antoni Gili.

Amb la presentació de Miquel Salamanca (IB3) i Bàrbara Arqué (TV3), els controvertits Llonovoy i Toni Albà posaren el toc d'humor a la vetlada. El primer al·ludí a la corrupció i el segon, vestit del rei espanyol, ironitzà sobre la figura que representava i les seves paraules sobre la "no imposició" lingüística de l'espanyol.

Hi actuaren també Pere Janer i el grup Erm, que varen precedir una salutació del tenor Josep Carreras, que va animar l'OCB a continuar la seva lluita per la defensa i la promoció de la llengua i la cultura catalanes. La improvisació va tenir el moment estel·lar amb la participació d'At-versaris i el glosador Mateu Matas Xurí, que varen intercalar el rap amb les gloses. Fou, en definitiva, un format que va innovar poc respecte de les gales dels anys anteriors, encara que inclogué actuacions diferents.

En el darrer tram de la gala, Simó Andreu va recitar poesia amb Albert Guinovart al piano i amb el complement de la dansa de Pep Ramis. Els seguí l'actuació del baríton Joan Pons que, amb la seva filla Joana al piano, celebrà amb el públic els seus 40 anys de trajectòria i conclogué l'acte cantant l'himne de Mallorca, La Balanguera, amb tot el públic de l'auditori dret i amb les autoritats a primera fila, algunes de les quals només movien els llavis, una clara mostra que no coneixien del tot la lletra. La presidenta del Consell, Francina Armengol, encapçalà el desplegament d'autoritats, acompanyada pels consellers insulars Joan Font i Cosme Bonet. Per part del Govern, hi assistiren els consellers Biel Vicens i Vicenç Tomàs. L'absència destacada fou la del conseller de Cultura, Bartomeu Llinàs. Tampoc no hi faltà la presidenta del Parlament, Aina Rado, i una bona representació de les files nacionalistes del PSM, encapçalades per Biel Barceló, acompanyat per Biel Cerdà.

El món de la literatura hi va estar representat per l'editor Francesc Moll, els professors Climent Picornell i Damià Pons, i l'escriptora Maria Antònia Oliver, entre altres. El president del Cercle d'Economia, Alexandre Forcades, i l'advocat Josep de Luis també acudiren a aquesta sentida vetlada.