El Museu Diocesà de Mallorca reuneix en una mostra que durarà fins al proper 26 de febrer vuit marededéus adormides, una de les representacions escultòriques més identitàries del patrimoni cultural i religiós de Mallorca. Aquesta imatge, vinculada a la celebració de la festa de l'Assumpció, dia 15 d'agost, arrelà a l'Illa a partir del segle XV i ha estat el nucli d'aquest ritual ininterrompudament de llavors ençà. "Ara, es parla molt de la Sibil·la, però la tradició de devoció representada per la marededéu adormida és molt llarga", considerà la investigadora Mercè Gambús, una de les comissàries de l'exposició juntament amb Antònia Reig, directora del taller de restauració del Bisbat de Mallorca.
La mostra ha estat possible gràcies a la subvenció de Catalunya Caixa, que ascendeix a un total de 25.000 euros, una part dels quals ha estat utilitzada per a la restauració d'algunes de les figures. Les marededéus adormides que es poden contemplar al Museu Diocesà procedeixen de la Seu, les parròquies de Santa Eulària i Sant Miquel de Palma, i de les parròquies de Binissalem, Valldemossa i Campos, com també dels convents palmesans de l'Esperit Sant i la Concepció.
A més, s'ha de destacar el munt
atge de Jaume Falconer, que ha descontextualitzat les marededéus de l'àmbit litúrgic per poder observar-les amb tot el detall. "Falconer és un gran creador i ha fet un gran muntatge", afegí Mercè Gambús, del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós de la UIB. "Les imatges es poden contemplar sense coixins, nues, sense escenografia. D'aquesta manera, se'n pot veure l'obliqüitat i com les evolucions han estat mínimes, perquè el model ha persistit al llarg del temps", apuntà la cocomissària. "El model escultòric original fou el de la marededéu adormida de la Seu, reforçat per la imatge dominicana conservada a Binissalem", indicà la investigadora en la presentació.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.