El retaule franciscà ja llueix a la capella de Sant Sebastià. | mserra

TW
0

L'església de Santa Maria de Costitx està d'estrena. Des del passat diumenge 21 de novembre, un restaurat retaule franciscà llueix a la capella de Sant Sebastià. L'artista inquer Miquel Llabrés ha estat l'encarregat de recuperar, amb dues persones més, una talla modernista, concretament del neogòtic, que fins llavors havia estat al convent de ca les Monges del municipi. Ara fa tres anys que les darreres monges franciscanes que habitaven a Costitx abandonaren el poble i arribaren a un acord amb el Consistori, que decidí comprar el convent per traslladar-hi diversos cicles formatius de la comarca. Amb l'adquisició de l'edifici, la Sala es quedà també amb el retaule dedicat a sant Francesc i decidí emplaçar-lo a la parròquia de Costitx per evitar que es fes malbé.

Antoni Salas, batle de Costitx, explica que "tot d'una que sabérem que aquesta obra seria nostra, decidírem que ocuparia la capella de Sant Sebastià, copatró del municipi, perquè fins ara la imatge del sant estava molt tota sola i així llueix el doble". Salas en va fer broma dient que "s'ha tunejat la capella", però asseverà que està "molt satisfet del resultat obtingut: tot ha sortit brodat". "Sense cap dubte, aquesta és una peça molt estimada, no tan sols en un sentit artístic, sinó també pel valor sentimental que els costitxers hi dipositam: és una manera de tenir present les monges franciscanes que partiren ara fa tres anys i que tornaren dia 21 per veure la benedicció del retaule".

Les tasques han estat finançades un 10% per la Sala i la resta l'ha assumida el Consell. El restaurador, Miquel Llabrés, necessità gairebé dos mesos per recuperar la talla, que es trobava en bon estat perquè mantenia una certa distància amb la paret del convent, fet que evità que una plaga de formigues blanques l'arruïnàs. Llabrés intentà mantenir en tot moment l'essència de la figura imitant la tècnica antiga del pa d'or.

Iconografia

Diversos símbols denoten que el retaule és franciscà. Així, gairebé com si d'un joc es tractàs, el vicari de la parròquia, Jaume Seguí, en revela amb passió els secrets: "Si us hi fixau bé, als peus de la talla s'hi perceben les cinc nafres de sant Francesc i devora la imatge de sant Sebastià, que està enmig, hi veim sant Francesc i, a la dreta, la Immaculada. A dalt del retaule hi trobam l'escut de sant Francesc, representat per les seves mans nafrades. Per fer una mica més present sant Sebastià hem col·locat als peus de la talla l'escut del màrtir, que morí traspassat per fletxes". Perquè molts joves coneguin el patrimoni de Costitx, el batle avançà que "es redactarà un catàleg icònic que reveli els símbols de les escultures i altres obres d'art del poble".